Roadmap-certificaten uitgereikt

NWO heeft tien aanvragen voor de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd. Ook het Erasmus MC ontvangt budget. De onderzoeksinfrastructuur moet innovatie aanjagen in alle wetenschappelijke vakgebieden.

Infectieziekten
Het Erasmus MC ontvangt budget voor de bouw van faciliteiten voor toponderzoek naar infectieziekten (BSL3) die voldoen aan de hoogste internationale eisen voor bio-veiligheid.

De wereld wordt in toenemende mate geconfronteerd met nieuwe problemen door infectieziekten. Er is dringende behoefte aan onderzoek om grote uitbraken en pandemieën te kunnen voorspellen, opsporen, behandelen, beheersen en voorkomen. Om de gevaarlijkste ziekteverwekkers te bestuderen, zijn er speciale faciliteiten nodig die werken volgens de strengste internationale eisen op het gebied van de bioveiligheid en biobeveiliging. Het nieuwe onderzoekslaboratorium in Rotterdam is opgezet om aan deze normen te voldoen. Daarnaast is het geschikt voor onderzoek door meerdere teams tegelijk, wat unieke mogelijkheden biedt voor hoogwaardig onderzoek naar infectieziekten.

Ook is het Erasmus MC partner in het Netherlands X-omics Initiative. Dit zal moleculaire technologieën bundelen en verbeteren, zodat onderzoekers beter processen in cellen en weefsels kunnen bestuderen.

Toegewezen
Aan tien onderzoeksfaciliteiten in Nederland is in totaal € 138 miljoen toegewezen, meldt een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de wetenschapsorganisatie NWO.

Toponderzoek
Wetenschapsminister Ingrid van Engelshoven heeft donderdag 12 april de Roadmap-certificaten uitgereikt, op het Science Park in Utrecht. Het toegekende budget maakt de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling.

Als een magneet
Minister Van Engelshoven zei over de onderzoeksfaciliteiten: "Die zijn van levensbelang voor onderzoek en ze werken als een magneet op toptalent. Met deze financiële injectie van € 138 miljoen verankeren we onze internationale wetenschappelijke positie.'
 

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 4081216 of E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen