Recent zat Casper de Vries, emeritus hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, aan tafel bij het economenpanel van BNR. Hier besprak hij het nieuws dat centrale banken de rente ongewijzigd houden en de toename van het aantal reorganisaties in het Nederlandse bedrijfsleven.
Momenteel is er in Nederland sprake van een faillissementsgolf. Het monetaire beleid heeft een doorlooptijd van meer dan een jaar. Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn de rentes verhoogd, waarvan het effect nu zichtbaar is. Dit is een gezonde werking van de markt en werd zelfs al eerder verwacht door Casper de Vries. Bedrijven die zo onder normale marktomstandigheden niet rond zouden komen, merken dit effect nu.
Centrale banken
De rente blijft, in tegenstelling tot Amerika, waar een substantiële daling zichtbaar is, ongewijzigd. Dit betekent echter niet dat de strijd tegen inflatie gewonnen is, aangezien dat lastig te voorspellen is. Economen zouden zich daar dus ook niet mee bezig moeten houden. Daarnaast is nu duidelijk, vooral in Amerika wat voor politiek doel de rentes met zich mee kunnen brengen. Fiscale dominantie zorgt ervoor dat de centrale bank hard moet spelen.
Reorganisatie van het Nederlandse bedrijfsleven
Vóór 1900 is er een soortgelijke economie geweest welke wij nu ervaren, in plaats van te voorspellen wat er gaat gebeuren zou er naar de economische geschiedenis gekeken moeten worden. Er is een te krappe arbeidsmarkt waar aan gewerkt moet worden. Toch blijkt in praktijk keuzes maken lastig. Zo wil men geen verhoging van de AOW leeftijd en geen arbeidsmigratie. Er moet gewerkt worden aan omscholing naar andere sectoren op oudere leeftijd, zodat ook mensen met fysieke beroepen nog lang kunnen werken.
- Professor
- Meer informatie
U kunt de hele podcast van BNR Nieuwsradio, 18 december 2023, hier beluisteren.