Relatie tussen darmbacteriën en depressieve gevoelens gevonden

erasmus mc

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen bepaalde bacteriën in je darmen en het hebben van depressieve gevoelens. Vervolgonderzoek is nodig om te kijken of je depressief wordt van die bacteriën, of dat de bacteriën in je lichaam komen doordat je depressieve gevoelens hebt. In Studio Erasmus vertellen Robert Kraaij en André Uitterlinden (Erasmus MC) over hun grootschalige studie.

Resultaten Amsterdam en Rotterdam vergeleken

De Erasmus MC-wetenschappers hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Van duizenden Rotterdammers en Amsterdammers is de ontlasting onderzocht om te kijken welke bacteriën er in de darmen voorkomen. Tegelijkertijd werd via vragenlijsten de depressieve gevoelens gemeten.

Zowel in de Rotterdamse als Amsterdamse groep werd een verband gevonden tussen veertien groepen darmbacteriën en depressieve gevoelens. “Dan weet je dat het klopt. Dit soort vergelijkend onderzoek wordt te weinig gedaan in de wetenschap. We hebben het heel kundig opgepakt”, vertelt Uitterlinden.

Bacteriesamenstelling veranderen door middel van een pil

Er is helaas nog weinig bekend over de oorzaak en het gevolg van het verband. Maar wat zou je kunnen doen als je weet dat een bepaalde bacterie leidt tot depressieve gevoelens? “Het gaat meestal niet om één bacterie, maar een combinatie van verschillende bacteriën. De ingrepen die je kan doen hebben betrekking op voedingsverandering. Maar antibiotica, prebiotica en probiotica kunnen mogelijk ook de oplossing zijn”, legt onderzoeker Robert Kraaij uit.

Dit artikel liever beluisteren?

André Uitterlinden en Robert Kraaij bij Studio Erasmus
Arie Kers

Bij probiotica dien je levende bacteriën aan iemand toe. In de toekomst zou dit kunnen via een pil waarin een aantal bacteriën zitten die de samenstelling van bacteriën in het menselijk lichaam kunnen veranderen. Op deze manier zijn ziektes te voorkomen.

Verantwoord en gevarieerd dieet

Massaal probiotica slikken voor gezonde darmen, is volgens André Uitterlinden niet aan te raden. “Ik zou eerder kijken naar een verantwoord en gevarieerd dieet. Dat is veel beter voor je darmen. Uit onderzoek blijkt dat je darmsamenstelling daardoor een optimale samenstelling gaat kennen waar alleen maar goede bacteriën in voorkomen.”

Uitterlinden laat weten dat dit onderzoek niet de heilige graal is in de zoektocht naar de definitieve oplossing van depressies. “Niet alleen de bacteriën in onze darmen hebben invloed op depressieve gevoelens. Ook onze genetische aanleg speelt een rol en de omgevingsfactoren van een persoon. Dat is alleen lastiger te meten. Ons DNA-onderzoek kunnen we snel, goed en goedkoop uitvoeren. Maar de bacteriën zijn helaas niet de enige oorzaak.”

Robert Kraaij and André Uitterlinden at Studio Erasmus

De relatie tussen de darmen en het brein - Studio Erasmus

Professor
Prof. dr. A.G. (André) Uitterlinden, PhD
Onderzoeker
R. (Robert) Kraaij, PhD
Meer informatie

Lees meer over het onderzoek bij Amazing Erasmus MC

Kijk wanneer de volgende Studio Erasmus plaatsvindt: https://www.eur.nl/onderzoek/studio-erasmus

Luister de Studio Erasmus podcast via Spotify.

Gerelateerde content
Hoe kunnen we dat bereiken zonder de kwaliteit van de gezondheidszorg aan te tasten of een personeelsbestand dat al overbelast is nog verder te belasten?
Hospital bed full of hospital appliances
Gewelddadige cliënten hebben vaker een beschadigd brein. Dat kan gedrag beïnvloeden. Hersenstimulatie is een oplossing, volgens dr. Josanne van Dongen.
Hersenen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen