Regels ontvluchten in een patserbak

Minutenlang getoeter en ronkende motoren zorgen in meerdere steden regelmatig voor overlast. Van heinde en verre komen autobestuurders naar steden om daar rondjes te rijden, waar komt dit gedrag vandaan? Jeroen van den Broek, criminoloog en onderzoeker aan Erasmus School of Law, stelt in een artikel van het NRC dat dit een onderdeel is van de straatcultuur, het is zien en gezien worden.

Het Kruisplein, de Kruiskade en de West-Kruiskade, allemaal beruchte plekken in Rotterdam als het gaat om auto’s die opzichtig rondgaan. Volgens Van den Broek is opvallen de belangrijkste reden. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die in deze patserbakken rondjes rijdt onderdeel is van de straatcultuur, niet iedereen kan immers over een kam worden geschoren. Sommige jongeren lijken bewust in een andere stad de bloemetjes buiten te zetten, buiten het zicht van hun eigen gemeenschap.

Context van straatcultuur

Jongeren die het gevoel hebben dat ze binnen de bredere samenleving niet helemaal gezien worden, gaan soms binnen een straatcultuur op zoek naar wat zij respect noemen. Om dat respect te verkrijgen proberen zij binnen die setting van de straat zo goed en geloofwaardig mogelijk te voldoen aan de gedragsverwachtingen die binnen die setting gelden. In het gedrag van de jongeren uit het artikel vallen drie van die specifieke gedragsverwachtingen te herkennen. In de eerste plaats voldoen zij aan de gedragsverwachting van opzichtig consumeren door met hun dure auto rondjes te rijden. “Waar merkkleding nep kan zijn, kun je met dure auto’s niet sjoemelen. Die zijn sowieso echt, zelfs al zijn ze gehuurd, hier kan geen discussie over bestaan”, volgens Van den Broek.

Middelvinger naar de samenleving

In de tweede plaats kan hun gedrag worden gezien als een middelvinger naar de samenleving, wat ook past binnen de context van de straat: “het ‘schijt hebben aan’ hoort ook vaak bij die mores: wie maakt ons wat?”. Ten derde presenteren ze zich als seksueel masculien, waarmee ze scoren binnen die straatcultuur. Het doel is om zo macho mogelijk over te komen. Zoveel mogelijk nummers of Snapchat-accounts te scoren. Niet met het doel om contact op te nemen met de vrouwen, maar om mannelijk over te komen. Al met al past het patsergedrag op Kruisplein, de Meent of Witte de With dus heel erg binnen die bredere context van straatcultuur.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen