Criminoloog dr. Gwen van Eijk van Erasmus School of Law heeft meegewerkt aan een ontwerpend onderzoek rond een probleemgebied op Rotterdam Zuid. In het onderzoek, naar aanleiding waarvan vorige week een rapport verscheen, is gekeken naar mogelijkheden om dit verpauperde gebied leefbaarder te maken.
De omgeving rond de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk op Rotterdam Zuid was gedurende de afgelopen decennia flink verpauperd. Tot voor kort was het een locatie waar geld werd witgewassen en illegale gokpraktijken plaatsvonden. De criminele activiteiten kregen de laatste tijd bovendien een georganiseerd karakter.
Het is daarom de bedoeling dat de buurt binnenkort een ‘rigoureuze transformatie’ ondergaat, gericht op zowel het aantrekkelijker als veiliger maken van het gebied. Hiertoe zal worden samengewerkt door het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, de gemeente, douane, belastingdienst, openbaar ministerie en andere betrokkenen om de criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid te vergroten.
Multidiscliplinair onderzoek
Op verzoek van de Rotterdamse officier van Justitie Loes van der Wees is een multidisciplinair team aan de slag gegaan. Van Eijk werkte samen met stedenbouwkundige Han Dijk van Posad en architect Cihan Bugdaci. Zij werden verder bijgestaan door Van der Wees, stadsmariniers Marcel Dela Haye en Tijs Nederveen, kwartiermaker Ron van gelder en Maurice Schweitzer en Frank van Wijngaarden van de gemeente Rotterdam.
Door middel van een ontwerpend onderzoek is de problematiek en de potentie van de straten en het aangrenzende gebied geanalyseerd. In het resulterende rapport zijn aan de hand van tien thema’s oplossingsrichtingen geboden voor een ruimtelijk, programmatisch en sociaal ontwerp in relatie tot de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De resultaten van dit onderzoek werden vorige week aangeboden aan de Rotterdamse wethouders Richard Moti en Barbara Kathman.
- Gerelateerde links
- Dossier: Armoede en ongelijkheid in Rotterdam en Nederland