Maart 2020, het coronavirus zorgt ervoor dat de wereld op slot gaat en dus ook de kunst- en cultuursector. In een klap worden alle evenementen, tentoonstellingen en voorstellingen gecanceld. Wat nu? Dit was het startpunt voor een groep cultuureconomen en -sociologen van de Erasmus School of History Culture and Communication (EUR) om de krachten (van collega’s, studenten en alumni) te bundelen via het online platform Shit! Corona Chronicles. Dit platform werd gedurende anderhalf jaar gebruikt om blogs, opiniestukken, interviews en onderzoeken over de veerkracht van de kunst- en cultuursector te delen, zowel nationaal als internationaal. Deze stukken zijn nu gebundeld in het e-book The Corona Rollercoaster, working in Corona through the crisis.
Het e-book The Corona Rollercoaster bevat o.a. een onderzoek naar het “wij” gevoel aan het begin van de lockdown. Femke Vandenberg analyseerde ruim 1500 reacties op livestreams van elektronische muziek concerten. Maar ook een interview door studenten in lockdown met het Stedelijk Museum Schiedam maakt deel uit van de verhalen. Dit museum gaf tijdens de lockdown kunstlessen via WhatsApp. En alumna Jitske Nap maakte een fotoserie over het effect van de pandemie op nachtclubs en evenementenlocaties in Amsterdam. De foto’s van deze verlaten gebouwen maken deel uit van dit e-book.
In de komende jaren zal er nog veel geschreven worden over hoe de Coronacrisis onze manier van leven heeft veranderd. The Corona Rollercoaster biedt daarvoor een overzichtelijke weergave van de reacties, problemen, uitdagingen en ideeën van een ondernemende kunst- en cultuursector. De één zal met opluchting, een ander met weemoed, nog een ander met verbazing terugblikken op de tijdelijke aanpassingen en meer duurzame innovaties die deze sector wist te ontwikkelen tijdens deze uitzonderlijke periode.
Frans Brouwer: “We hebben voor deze bundel de kunsten, cultuur en onze eigen creativiteit weten aan te wenden. Daarmee hebben we ons eigen welzijn tijdens een pandemie weten te versterken.”
Noot voor de redactie:
De initiatiefnemers van het online platform en het verschenen e-book zijn Ellen Loots, Frans Brouwer, Pleun Meijer, Robert Howell en Sue Robinson van de Erasmus School for History Culture and Communication. De bijdragen zijn geschreven door bachelor- en masterstudenten, oud-studenten en collega’s, op vrijwillige basis.
Bekijk het e-book The Corona Rollercoaster, working through the crisis. (Engelstalig)
- Meer informatie
De betrokkenen zijn beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Lieke van Eijk, Marketing & Communications Officer, via vaneijk@eshcc.eur.nl of 06-34536116.