Prof.dr.ir. Erik van Raaij benoemd tot Medical Delta hoogleraar

Bayle Building Woudestein

Het samenwerkingsverband Medical Delta heeft zeven nieuwe hoogleraren en twee lectoren benoemd tot Medical Delta hoogleraar of lector. Onder hen, prof.dr.ir. Erik van Raaij, hoogleraar Sustainable Procurement in Healthcare aan Erasmus Universiteit Rotterdam (ESHPM en RSM) en aan de TU Delft (Industrieel Ontwerpen). De officiële inauguratie vond op 8 april plaats in Delft. De benoemingen onderstrepen de samenwerking op het gebied van innovatie en gezondheid tussen Zuid-Hollandse universiteiten en hogescholen. 

De Medical Delta hoogleraren en lectoren hebben zich met hun onderzoek en als persoon onderscheiden als verbinders tussen onderzoeksinstituten, wetenschappelijke disciplines en tussen wetenschap en praktijk. De officiële titel ‘Medical Delta hoogleraar / lector’ is niet alleen een erkenning; voor tenminste vijf jaar zetten de hoogleraren en lectoren zich actief in als ambassadeur voor verdergaande transdisciplinaire samenwerking op het gebied van gezondheid, innovatie en implementatie. De hoogleraren en lectoren hebben daarnaast meerdere aanstellingen bij de negen aangesloten academische instellingen en hogescholen. 

Professor Van Raaij richt zich op duurzaamheid, zorginkoop en inkoopmanagement. Hij is theme lead Planetary Health bij ESHPM en werkt o.a. samen in het ESCH-R (EvidenceBased Strategies to Create Circular Hospitals) consortium en het ZEE (Zero Emission Endoscopy) consortium. Binnen Medical Delta is professor Van Raaij actief in het Medical Delta Programma ‘Duurzame ziekenhuizen – van wetenschap naar praktijk’ en begeleidt hij studenten in het Thesis Lab Sustainable Healthcare.

Benoemingen representatief voor nieuwe koers

Medical Delta benoemt jaarlijks nieuwe Medical Delta hoogleraren en lectoren. De benoemingen van 2025  sluiten aan bij de strategie en programmering van het Zuid-Hollandse samenwerkingsverband dat eind vorig jaar startte

Waar Medical Delta bijna twintig jaar geleden begon als een samenwerkingsverband tussen medische wetenschap en technische studies, is dat verbreed naar gezondheid en innovatie, met aandacht voor innovaties op het gebied van bijvoorbeeld preventie, transformatie en groenere zorg. Met innovatieve en duurzame oplossingen wil Medical Delta bijdragen aan het toegankelijk, bemensbaar en betaalbaar houden van de gezondheidszorg.

“De samenwerking is om die reden ook verdiept. Waar voorheen het accent lag op het doorbreken van wetenschappelijke disciplines, betrekken we nu nog nadrukkelijker de gezondheidspraktijk bij onderzoek, innovatie en implementatie,” zegt Medical Delta voorzitter prof. dr. Frank Willem Jansen. “De nieuwe lichting Medical Delta hoogleraren en lectoren zijn daarmee een exponent van deze beweging naar meer transdisciplinaire samenwerking.” 

Onder de lichting van 2025 bevinden zich onder meer fundamentele onderzoekers op het gebied van medische wetenschappen en technologie en onderzoekers die binnen sociale wetenschappen of bouwkunde begeven. “Juist die combinaties en dwarsverbanden kenmerken Medical Delta,” zegt Jansen. “Complexe gezondheidsvraagstukken vragen om een benadering waarin samenwerking en bundeling van kennis en kunde belangrijk zijn. Deze nieuwe Medical Delta hoogleraren en lectoren gaan ons daarin vooruithelpen.”    

Over Medical Delta

Medical Delta is een transdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 1.000 deelnemers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland). Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Dit doet Medical Delta onder meer met transdisciplinaire onderzoeksprogramma’s en praktijkgerichte living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het innovatie & gezondheidszorg ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen