Afgelopen weekeinde trad prof. Siewert Lindenbergh op in een documentaire die werd uitgezonden op NPO 2. De documentaire maakt deelt uit van de serie Teken fan libben (‘teken van leven’), geproduceerd door Omrop Fryslân.
De serie richt zich op de nabestaanden van mensen die bij een verkeersongeluk zijn omgekomen. Naast het verdriet om en het verwerken van het verlies, krijgen deze mensen vaak ook te maken met de juridische nasleep.
In de aflevering van afgelopen week vertelt prof. Lindenbergh over het spanningsveld tussen publiek- en privaatrecht bij dit soort zaken. Hij legt uit dat een strafrechter moet kijken naar de mogelijke schuld van de veroorzaker, en wat vanuit de maatschappij gezien een passende straf is. Het privaatrecht daarentegen is gericht op de positie van het slachtoffer en beperkt zich tot het vergoeden van de geleden schade. Dat recht op schadevergoeding is in Nederland beperkt, zodat de wensen van slachtoffers soms veel groter zijn dan de schade die zij vergoed kunnen krijgen.
Professor Lindenbergh geeft in de documentaire aan dat hij zich goed kan voorstellen dat slachtoffers soms het gevoel hebben dat ze met een strafrechtelijke aanpak niet de genoegdoening krijgen die ze menen te verdienen, omdat hun wensen bij een strafproces ondergeschikt zijn aan de maatschappelijke belangen. Hij ziet niet zozeer heil in hogere straffen, maar wel in contact tussen de veroorzaker en nabestaanden.
- Professor