'Positiviteit over AI is zoveel belangrijker dan angsten en negativiteit erover'

Refik Anadol laat zijn kunst zien
Refik Anadol vertelt over zijn AI-kunst
Alexander Santos Lima

Het interactieve kunstwerk van Refik Anadol tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 was voor veel toeschouwers een hoogtepunt. We vroegen Refik na afloop hoe hij 'positieve maatschappelijke impact' creëert en welke boodschap hij heeft voor onze studenten.

"Ik vind het ongelooflijk inspirerend omdat ik in mijn praktijk iets soortgelijks doe", zei hij over de missie van Erasmus Universiteit Rotterdam: ‘creating positive societal impact’. "Via mijn kunst geloof ik dat voor iedereen met een andere achtergrond het toevoegen van positiviteit, optimisme, inspiratie en motivatie op dit moment veel belangrijker is dan angsten en negativiteit. Vooral voor AI."

Refik Anadol is een wereldwijd toonaangevende kunstenaar en ontwerper die digitale droomachtige omgevingen creëert met data-driven machine learning, waarbij hij de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld doorbreekt. Tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 toonde hij zo'n omgeving in de aula van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Kunst roept diepere vragen en nieuwe waarden over AI op

Over de waarde van kunst in Artificial Intelligence onderzoek zegt hij: "Kunst is de ethische weg van AI, waarmee we diepere vragen en nieuwe waarden creëren. Ook komt kunst voort uit verbeelding. Dit betekent dat het dromen en herinneringen verzamelt. De vragen die voortkomen uit kunst, komen veel meer uit het hart van de samenleving. Kunst is voor mij de ziel van de geesteswetenschappen en het verbinden met het verstand is onze praktijk."

"AI helpt studenten om hun dromen waar te maken", zegt hij tot slot. "Als ze hun succesverhalen kunnen definiëren rond deze krachtige tools, kan het hen helpen hun dromen te realiseren."

Student Tessa interviews Refik Anadol

Interview with Refik Anadol about the positive impact of Art and AI

Gerelateerde content
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden maar heeft ook risico’s. Hoe gaan we hier als universiteit en maatschappij mee om?
MEAU raakt het publiek met haar muziek en stem

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen