Pilot met ‘nudging’ resulteert in 63% minder zwerfafval in Langeveld Building

Samenwerking tussen EUR, Gom, en BIG'R maakt positieve impact.
Pilot Langeveld Building waste

Eind vorig jaar startte er een pilot in Langeveld Building, met als doel om de hoeveelheid zwerfafval in de onderwijsruimtes te verminderen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek werden er verschillende ’nudges’ in het gebouw geplaatst, zoals posters en banners. Inmiddels zijn de resultaten van de pilot bekend. Door de inzet van op maat gemaakte interventies werd het zwerfafval in de onderwijsruimtes van Langeveld Building met 63% gereduceerd.

De pilot was een samenwerking tussen Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), schoonmaakbedrijf Gom en BIG’R, een zelfstandig onderzoekscentrum binnen de Erasmus School of Social & Behavioral Science (ESSB). BIG’R analyseerde samen met studenten de situatie in Langeveld Building, onder meer door interviews te houden met mensen in het gebouw. In hun analyse keken de onderzoekers naar mogelijke barrières en motivatoren voor opruimgedrag. Uit het onderzoek bleek dat het vooral onbewust gedrag is dat rommel veroorzaakt. 

Pilot behaviour Langeveld Building

Pilot met gedragsinterventies 

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van BIG’R ontwikkelde Gom samen met de afdeling Real Estate & Facilities van de universiteit een serie banners, posters en tafelkaartjes die in november 2023 in Langeveld Building werden verspreid. Deze ‘gedragsinterventies’ waren erop gericht om mensen op een positieve manier te ‘nudgen’ tot ander gedrag. 

De schoonmakers van Gom kregen instructies om de hoeveelheid afval in de onderwijsruimtes op de juiste manier te registreren. Zij zijn positief over de pilot, aldus Daisy van den Ouden, Campusmanager Gom Onderwijs bij de EUR: 'Het kost onze schoonmakers veel tijd om afval op te ruimen, tijd die zij niet kunnen besteden aan hun kerntaak, de schoonmaak. Ze zijn blij dat zij nu gehoord worden en dat we actie ondernemen om hun werk leuker en gemakkelijker te maken'. 

Wat is nudging?
Nudging is een motivatietechniek uit de gedragspsychologie, waarbij mensen op een subtiele manier worden gemotiveerd om bepaald gedrag te vertonen of een bepaalde keuze te maken. Vaak gaat het hierbij om onbewust gedrag. ‘Nudges’ zijn veranderingen in de omgeving die mensen een duwtje in de richting geven van het gewenste gedrag. Bijvoorbeeld door een basketbalnet te plaatsen boven de prullenbak zodat mensen eerder geneigd zijn hun afval in de bak te gooien. 

Inge Merkelbach op de trap in Langeveld Building.

"De interventies bleken nog effectiever dan we vooraf hadden verwacht!"

Inge Merkelbach

Managing Director bij Big'R

Drie keer minder afval 

Na de pilot heeft BIG’R de metingen geanalyseerd. De pilot heeft een verrassend groot effect gehad, vertelt Inge Merkelbach, Managing Director van BIG’R: “Voordat de pilot begon werd er in 63% van de onderwijsruimtes in Langeveld Building afval aangetroffen door de schoonmakers. Dankzij de interventies is dit afgenomen tot 23%. Dat is een afname van maar liefst 63%. De interventies bleken daarmee nog effectiever dan we vooraf dachten, we mikten namelijk op een afname van 30 tot 40%. Met dit mooie resultaat in Langeveld Building maken we met elkaar écht maatschappelijke impact.”

Presentation of pilot results

Gedragspsychologie op de campus

De samenwerking tussen wetenschappelijk onderzoek en strategische bedrijfsvoering werpt dus zijn vruchten af, en dat smaakt naar meer. De komende tijd gaat de dienst Real Estate & Facilities van de EUR samen met BIG’R en Gom verkennen hoe er een vervolg aan de pilot kan worden gegeven en bij welke andere uitdagingen op de campus gedragsonderzoek zou kunnen helpen. Hoe kunnen we mensen bijvoorbeeld motiveren om niet langer te roken en vapen op de campus? Of om hun afval beter te scheiden? Mogelijk kunnen gedragsinterventies ook op deze terreinen een verschil maken. 

Meer informatie

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze via tomorrowscampus@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen