Peter Kavelaars over het geld in stamrecht-bv's

De ontslagvergoeding zou tijdelijk een goudmijn voor de Belastingdienst kunnen zijn. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, wordt vermoed dat er in Nederland zo'n tien miljard euro is opgepot in zogeheten stamrecht-bv's, die mogelijk komend jaar fiscaalvriendelijk zouden kunnen worden opgenomen. Veel geld dus, dat werkloos op de plank ligt terwijl de bouw, woningmarkt en het bedrijfsleven het zo goed kunnen gebruiken. Het kabinet zint daarom op manieren om dit geld 'los te weken'. Maar hoe overtuig je houders van stamrecht-bv's om hun potje voor de oude dag nu al aan te spreken? Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, reageert in Dagblad Trouw van woensdag 14 augustus 2013.

De eigenaren van stamrecht-bv's spreken af het geld te bewaren tot ze met pensioen gaan, en hoeven er dan ook pas later belasting over te betalen. Omdat ze zichzelf na hun 65-, 66-, of 67-ste een kleine uitkering per maand zullen geven, vallen ze in een lager belastingtarief dan wanneer ze het grote bedrag in één keer op de bank hadden gezet. In plaats van 52 procent, betalen ze vaak maar 42 of 37 procent.

Om mensen te bewegen hun geld uit de stamrecht-bv te halen, wil het kabinet hen voorstellen om dat eenmalig te doen tegen slechts 41 procent belasting. Dit zou naar schatting van het kabinet 1,2 miljard euro opleveren. Er zal waarschijnlijk wel belangstelling zijn voor de regeling, denkt Kavelaars. 'Maar dat mensen hun geld uit de stamrecht-bv halen, wil nog niet zeggen dat ze het ook gaan uitgeven. Er is zoveel onzekerheid over de pensioenen, dat mensen het liever op een spaarrekening zetten voor de oude dag. Of de overheid daar rijker van wordt? Ik durf geen uitspraken over bedragen te doen. Of er echt zo'n tien miljard zit in stamrecht-bv's, is niet geregistreerd. Daarom kunnen we ook niet zeggen of het een besparing van 1,2 miljard euro oplevert. Het lijkt me erg veel.'

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen