Kaaimaneilanden zijn de beroemdste van de belastingparadijzen. Deze eilandengroep geeft toe onder de internationale druk om meer informatie te geven over bedrijven en financiële instellingen die zich op de eilanden hebben gevestigd. Willen de eilanden van het bedenkelijke imago af of zit daar iets anders achter? Deze en andere vragen worden gesteld aan Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, op 21 januari bij Radio 1.
De Kaaimannen verdienen ongeveer 1,5 miljard dollar aan financiële diensten. Wat doen ze zoal? 'Eigenlijk wat alle banken doen. Er is daar een heel grote financiële sector en die leent geld in en leent geld uit. Daar verdienen ze veel aan. Omdat de Kaaimaneilanden niet zo bereid zijn om van iedereen maar namen te noemen, vinden veel bedrijven en mensen het prettig om hun financiële stromen langs die eilanden te laten gaan,' aldus Peter Kavelaars bij Radio 1.
Waarom komen ze nu ineens zelf met die openheid? 'Ik denk dat dat niet direct van hun zelf komt. In het algemeen zie je dat er een enorme tendens is om veel druk op landen en eilanden uit te oefenen die hun informatie voor zich willen houden zodat ze deze informatie vrijgeven. De Verenigde Staten, de Europese Unie en het IMF oefenen die druk uit om ervoor te zorgen dat die landen in het gareel gaan lopen.'
- Meer informatie
Klik hier voor het volledige fragment (Radio 1, het fragment begint om 45:15)