Op dinsdag 27 augustus organiseerde de Europese Centrale Bank (ECB) een lunchsessie met paneldiscussie als onderdeel van het jaarlijkse EEA-ESEM congres. Dit jaar was Erasmus School of Economics gastheer van de conferentie, die vijf dagen duurde. Panelleden aan deze sessie, met als titel Fiscal-Monetary Interactions – Lessons from the Recent Experience, waren Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank), Agnès Bénassy-Quéré (vice-gouverneur van de Banque de France) en Rolf Strauch (hoofdeconoom van het Europese noodfonds ESM).
Onlangs bracht zowel het Financieele Dagblad als Bloomberg de paneldiscussie aan het licht. In de discussie werd onder meer het expansieve begrotingsbeleid van de ECB behandeld. De corona-pandemie, verhoogde militaire uitgaven na de Russische invasie en steunmaatregelen om gevolgen van inflatie te beperken zijn hier de voornaamste oorzaken van. Tegelijkertijd is het monetaire beleid omgeslagen naar een sterke verkrapping in reactie op de stijgende inflatie, waardoor de financieringskosten van de overheid zijn gestegen.
Rolf Strauch ziet eenzelfde ontwikkeling in de economie: ‘de effecten op de economie waren sterk, maar tijdelijk, en ze hebben geleid tot een langdurige stijging van zowel de inflatie als de rente.’ Knot, president van De Nederlandsche Bank, ziet een nuance: de productiviteitsgroei. ‘Hoe meer de productie per werknemer stijgt, hoe groter de groeipotentie van een economie’, stelt hij.
- Meer informatie
U kunt het volledige artikel van het Financieele Dagblad, 27 augustus 2024, hierboven downloaden.
U kunt het volledige artikel van Bloomberg, 27 augustus 2024, hierboven downloaden.
Bekijk voor meer informatie ook dit artikel en de presentatie van Agnès Bénassy Quéré.