In een onderzoek, dat gepubliceerd werd in BMC Pregnancy and Childbirth, zijn bijna 700 vrouwen in de vroege zwangerschap tot 15 weken meegenomen die voor controle naar het Erasmus MC Sophia kwamen. Ruim vijf procent van hen bleek in de afgelopen twee weken alcohol te hebben gedronken, ondanks zij wisten in verwachting te zijn. Bijna 90 procent van hen had hun alcoholconsumptie niet op de standaardvragenlijst aangegeven.
Hilmar Bijma, gynaecoloog en Barbara Sibbles, kinderarts Erasmus MC Sophia vinden de uitkomst zorgelijk. In het artikel op Amazing Erasmus MC zeggen zij: ''Alcoholgebruik in de zwangerschap kan heel schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Ernstige blootstelling kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom wat tot uiting kan komen in achterstand op de mentale ontwikkeling en fysieke tekortkomingen. Het is onbekend bij welke hoeveelheid dat optreedt, maar alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling. Ook één glas wijn is niet goed als je zwanger bent.''
Voor het onderzoek heeft de apotheek van het Erasmus MC een nieuwe test ontwikkeld die alcohol in bloed detecteert. Daarmee kan worden vastgesteld of er tot twee weken terug alcohol is gebruikt. Ook lage hoeveelheden van consumptie. Vragenlijsten over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kunnen sociaalwenselijk ingevuld worden en zo een vertekend beeld geven. De PEth-test is bedoeld om een objectief en nauwkeurig beeld van de werkelijkheid te geven, zodat zwangere vrouwen ondersteund kunnen worden om hun kind de beste ontwikkeling te geven.