Onze gezondheidszorg verbeteren door meer inzicht in hoe mensen keuzes maken

Gezondheidskeuzes zijn overal om ons heen. Van behandelingskeuzes bij de dokter tot keuzes op beleidsniveau over vaccinatiestrategieën. Het onderzoek van promovendus Vikas Rogier Soekhai (Erasmus School of Health Policy & Management) laat zien hoe keuzemodellering kan helpen om keuzes in de gezondheidheidszorg te begrijpen. Het onderzoek gaat in op verschillende uitdagingen van keuzemodellering in de gezondheidszorg en mogelijkheden om deze uitdagingen te overwinnen.

De vaccinatiestrategie tegen het coronavirus is een onderwerp dat fel maatschappelijk debat oplevert. Hetzelfde geldt voor de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot contactracering via de corona-app. Volgens Soekhai kan dit debat voortkomen uit een gevoel dat mensen minder bij het besluitvormingsproces betrokken worden dan zij hadden gewild: “Door gebruik te maken van keuze-experimenten kunnen besluitvormers meer inzicht krijgen in de maatschappelijke voorkeuren met betrekking tot bijvoorbeeld vaccinaties en contacttracering”.

Verschillende methoden

Er zijn verschillende methoden om meer inzicht te krijgen in gezondheids-voorkeuren. Soekhai identificeerde door middel van een systematische literatuurstudie 32 methoden. In zijn proefschrift richt hij zich specifiek op twee methoden. Dit zijn discrete choice experiments (DCE) en case 2 best-worst scaling (BWS-2). Bij deze methodes worden individuen middels een enquête gevraagd een voorkeursoptie te kiezen uit een reeks hypothetische opties. Soekhai: "Door deze verschillende vragen te laten beantwoorden, en deze voorkeuren te analyseren, kunnen we leren hoe keuzes gemaakt worden. Hoe maken ze bijvoorbeeld een afweging tussen de effectiviteit van de vaccinatie en de bijwerkingen?"

Vikas Rogier Soekhai

Uitdagingen, kansen en toekomst

Hoewel deze onderzoeksmethoden vrij populair zijn in de gezondheidswereld, zijn er verschillende uitdagingen met betrekking tot ontwerp en analyse. De keuze voor een van de twee methodes is afhankelijk van de context, maar voor een gezondheidseconoom als Soekhai is het zeer nuttig om te zien hoe gezondheidskeuzes worden gemaakt: “De onderzochte methodes hebben de potentie zeer nuttige input te leveren voor zowel beleidsmakers als voor wie de beslissingen uiteindelijk moeten nemen. Dit onderzoek geeft inzicht in hoe we besluitvorming in de toekomst zouden kunnen verbeteren.”

Meer informatie

Meer inzichten over de Toekomst van de Zorg in ons dossier.

Gerelateerde content
Door het succes van verschilende interventies heeft de gemeente Rotterdam besloten om de samenwerking met de onderzoekers van Healthy’R te verlengen.
Samare Huls onderzoekt hoe goed methoden die zelfgerapporteerde gezondheidsvoorkeuren uitlokken, meten wat ze beogen te meten.
Arts en patiënt in gesprek

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen