Het is 75 jaar geleden dat een angstaanjagend en destructief wapen in ons leven kwam; in augustus 1945 vielen de eerste twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, die beide Japanse steden compleet verwoestten. Dit jaar wordt het 75-jarig jubileum van vrijheid na de Tweede Wereldoorlog gevierd. Maar met een nog steeds aanwezige atoomdreiging; leven we eigenlijk wel in vrijheid?
Dr. Dick van Lente (ESHCC) is expert op het gebied van de geschiedenis van de atoombom en vertelt in dit online college over dit allesverwoestende wapen. Wat was de aanleiding en wat zijn de gevolgen van de wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie? Hoe staat het er nu voor met de enorme hoeveelheid wapens die in deze periode zijn geproduceerd? Moeten we vrezen voor nieuwe mogelijke atoommachten als Iran en China? En kan de coronapandemie samenwerkingen tot stand brengen en (atoom)conflicten voorkomen?
Dr. Dick van Lente is voormalig docent culturele geschiedenis aan de Erasmus School of History, Culture and Communication en onder meer gespecialiseerd in de geschiedenis van de computer en van de atoombom. Momenteel werkt hij aan een vergelijkend onderzoek over de geschiedenis van computergebruik in dertien landen.
- Meer informatie
Moderator: Lenya Slierendrecht, programmamaker Studium Generale.
Heb je vragen naar aanleiding van dit college? Schroom dat niet te mailen naar vanlente@eshcc.eur.nl.
Noot van Dr. Dick van Lente: in minuut 30 spreekt dr. Van Lente over Medvedev als president van de Sovjet-Unie maar dat moet natuurlijk Rusland zijn.
- Gerelateerde links
- Meer evenementen van Studium Generale