Nobelprijs laat zien hoe economen de wereld anders zijn gaan zien

NPO Radio 1
Image - Robert Dur

Onlangs verscheen Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels en prestaties aan Erasmus School of Economics, in een uitzending van het NPO Radio 1-programma ‘Geld of je leven’ om de winnaars van de Nobelprijs voor de Economie te bespreken. Dur gaat in op wat het krijgen van die prijs betekent voor de wetenschappers, maar ook wat dat zegt voor de rest van de wereld. 

Daron Acemoğlu, Simon Johnson en James A. Robinson hebben de Nobelprijs voor de Economie gewonnen voor hun onderzoek naar ongelijkheid tussen landen, zo is maandag 14 oktober bekendgemaakt. Zo'n prijs is belangrijk voor de economen die hem winnen, maar het zegt ook veel over wat economen beschouwen als het belangrijkste onderzoek in hun vakgebied - en dus over de rol van de economie in de wereld.

Dat Acemoğlu de Nobelprijs voor de Economie heeft gewonnen, is niet heel verrassend. De vraag was meer voor welk onderzoek hij hem zou winnen, en wanneer, stelt Dur. Zo is Acemoğlu met zijn onderzoek niet alleen zeer invloedrijk op het gebied van ongelijkheid, maar heeft hij bijvoorbeeld ook veel onderzoek gedaan naar arbeidsmarkten en automatisering. 

Terugkerende thema’s

In de afgelopen jaren is er een trend te zien in de onderwerpen van de Nobelprijswinnende onderzoeken: ongelijkheid. Het onderzoek van Acemoğlu, Johnson en Robinson gaat bijvoorbeeld over waarom sommige landen rijk zijn, en andere landen arm, en het winnende onderzoek van vorig jaar ging over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wat daarnaast opgemerkt kan worden, is dat er bij economisch onderzoek steeds meer wordt gekeken naar het gedrag van de mens. Zo werd een aantal jaar geleden de Nobelprijs voor de Economie gewonnen door een psycholoog. In de economische wetenschap is dit te zien door de enorme groei in onderzoek naar gedragseconomie, dat meer ingaat op hoe en waarom mensen sommige keuzes maken. De focus in de economische wetenschap lijkt dus steeds meer te schuiven van welvaart en groei naar meer moderene vraagstukken, zoals ongelijkheid.

 

Professor
Meer informatie

U kunt de volledige uitzending van NPO Radio 1, 14 oktober 2024, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen