Op Kendall Square in Boston, de start-up hotspot, is het heel normaal om dingen te proberen, te falen, te leren en opnieuw te proberen. Die vibe heeft Nederland ook nodig, stelt onderzoeker en ondernemer Miao-Ping Chien van het Erasmus MC op Innovation Origens.
Een Engels gezegde stelt dat wie zich toelegt op van alles, een meester is in niets. Miao-Ping Chien bewijst het tegendeel. Ze studeerde af in biomedische wetenschappen in Taiwan, promoveerde in chemie en biochemie in San Diego en combineerde optische engineering en computationele biologie in haar postdoctorale werk aan Harvard.
Nu, vier jaar na de start van haar eigen onderzoeksgroep in het Erasmus MC die ook deel uitmaakt van het Oncode Institute, heeft ze met haar groep een optische microscoop ontwikkeld die precies kan aanwijzen welke kankercellen moeten worden bestreden. Haar uitvinding zal worden gecommercialiseerd door haar spin-off UFO Biosciences. Chien is een wetenschapper die er bewust voor kiest om multidisciplinair te zijn. Zij is even vastbesloten meer ondernemingen op te richten als toegewijd aan de wetenschap. “Het zou gewoon moeten zijn”, betoogt Chien, “dat wetenschappers ook ondernemers zijn en dat we hen alle steun geven” om impact te hebben.
Wetenschap in de praktijk brengen
Als jonge wetenschapper vond Chien, net als andere wetenschappers, het vooral belangrijk hoeveel publicaties op haar naam stonden en hoe vaak die werden geciteerd. Maar dat veranderde. Ze kreeg steeds sterker de behoefte iets te ontwikkelen dat zou worden gebruikt. Dat hield in dat ze haar blik en expertise moest verbreden naar meer dan één discipline.
“Juist omdat je op verschillende terreinen actief bent”, stelt Chien, kun je “het grotere plaatje zien en denken aan toepassingen”. Fundamenteel onderzoek is van cruciaal belang – “daar bouw je op voort” – maar “je wilt ook dat mensen nadenken over het potentieel en de grotere impact van hun ontdekkingen.” Als je methodes, mechanismen, markers en dergelijke ontwikkelt, doe je er als onderzoeker goed aan alvast na te denken hoe je dat bij mensen kan gebruiken.
Lees het gehele artikel over Innovationorigins.nl.