Nieuwe TeachEUR themapagina: Hoe boost je je onderwijs met AI?

AI in education header

AI is hét gespreksonderwerp binnen universiteiten. Maar hoe kun jij als docent AI inzetten om je onderwijs te verbeteren? De nieuwe TeachEUR-pagina biedt daarop een antwoord met vijf praktische AI-strategieën. In dit artikel spreken we met Sandra Lousberg (Risbo) over de pagina, en met Samantha Breuër (Erasmus University College) over een inspirerend voorbeeld van AI-gebruik in het onderwijs.

De TeachEUR themapagina

Als het gaat om onderwijs, is generatieve AI waarschijnlijk een van de meest impactvolle krachten die we de afgelopen jaren hebben gezien. Hoewel AI in het onderwijs vaak negatief wordt bekeken, vooral door de uitdagingen rondom studentenbeoordelingen, is er ook steeds meer erkenning voor de positieve kansen die AI biedt. Wat als AI de discussies tijdens colleges zou kunnen versterken door controversiële stellingen te bieden, of zou kunnen helpen bij het creëren van visuele content om moeilijke onderwerpen uit te leggen?

Sandra Lousberg
Sandra Lousberg

Gezien de mogelijkheden van AI, besloten de Community for Learning & Innovation (CLI) en Risbo een TeachEUR AI-themapagina te ontwikkelen: “We wilden onderzoeken hoe AI voor elke huidige werkvorm een helpende factor kan zijn, of het nu is door verdieping toe te voegen, het interessanter of juist activerender te maken”, legt Sandra Lousberg uit, een onderwijsadviseur bij Risbo. Uiteindelijk kwam het TeachEUR team tot vijf praktische strategieën die laten zien hoe AI op een creatieve en positieve manier in het onderwijs kan worden toegepast. Zoals Sandra aangeeft: “Wat we hebben bedacht is niet compleet nieuw, maar we hebben wel een meer gestructureerd overzicht gecreëerd dat concrete manieren toont om AI voor onderwijs te gebruiken – iets wat we daarvoor nog niet hadden gezien.”

Vijf praktische strategieën voor AI-gebruik

Op de nieuwe TeachEUR themapagina vind je vijf praktische strategieën voor het integreren van AI in je onderwijs: AI als de Group Analyser, de Fun Maker, de Practice Partner, de Sparring Partner en de Time Saver. Bijvoorbeeld, door AI te gebruiken als Group Analyser, worden docenten aangespoord om AI-gedreven inzichten te gebruiken om snel tekortkomingen in de kennis van studenten te identificeren. Elke strategie wordt ondersteund door concrete actieplannen, praktische voorbeelden en werkvormen. 

Five icons representing the AI Strategies for Education: a digital clock for the time saver, boxing gloves for the sparring partner, conversation bubbles for the practice partner, a happy smiley for the fun maker and a filter for the group analyser.

De TeachEUR themapagina is onderdeel van TeachEUR, een platform dat een breed aanbod aan werkvormen biedt, van placemat discussies tot elevator pitches, allemaal ontworpen om docenten te inspireren en te helpen meer activerend onderwijs te creëren.

Samantha Breuër
Samantha Breuër

In de praktijk: ChatGPT als gesprekspartner

Maar hoe ziet dat er concreet uit wanneer je zo’n strategie toepast in je onderwijs?

Samantha Breuër, docent psychologie aan EUC, testte recentelijk een van deze strategieën in haar onderwijs: AI als Practice Partner. In haar vak Clinical Communication Skills leren studenten hoe ze op een professionele manier met een cliënt kunnen communiceren. Recente trends binnen de gezondheidszorg, zoals de opkomst van online counseling, hebben een grote impact op het werkveld, maar waren tot voor kort moeilijk na te bootsen in de les. Na het volgen van het MicroLab AI in Education (for beginners) besloot Samantha ChatGPT in te zetten als gesprekspartner: “Door ChatGPT specifieke instructies te geven, kan het optreden als een cliënt met bepaalde vragen, problematieken of eigenschappen, waardoor studenten zelf online counseling kunnen oefenen."

Dit academisch jaar deed ze een pilot met een groep van 20 studenten, waarbij ze een gestandaardiseerde AI-prompt gebruikte. Over het algemeen vonden studenten het leuk om iets nieuws te proberen en waardeerden ze de kans om praktische ervaring op te doen. "De belangrijkste feedback was dat het realistisch aanvoelde, en daardoor konden ze ervan leren: zowel over hoe het moet, als over wat ze er zelf van vonden – of het voor hen werkte of niet," aldus Samantha.

Vooruitblik: AI voor gepersonaliseerd leren

Wat AI ideaal maakt voor onderwijsdoeleinden, is het vermogen tot personalisatie en aanpassing. In het geval van Samantha kan ze de AI-prompt zo veranderen dat ChatGPT, als de cliënt, zich aanpast aan het niveau van de studenten of specifieke persoonlijkheidskenmerken vertoont. Samantha legt uit: “Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Dit is een beginnende student, dus je moet meewerkend en open zijn,’ of ‘Ik wil dat je heel koppig bent, of misschien juist heel onzeker.’” In de toekomst hoopt Samantha verder te onderzoeken hoe AI-prompts kunnen worden ontwikkeld om de persoonlijke leerdoelen van studenten te integreren – en zo een nog meer op maat gemaakte en betekenisvolle leerervaring te bieden.

Meer informatie

Heeft dit artikel je geïnspireerd om AI in jouw onderwijs toe te passen? Bezoek dan de TeachEUR AI-thempagina of neem deel aan een MicroLab over AI, aangeboden door de CLI en Risbo.

Heb je specifieke vragen of behoefte aan extra ondersteuning? Neem dan contact op met het TeachEUR-team.

Gerelateerde links
Meer CLI nieuws

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen