Prof. Madeleine Merkx, bijzonder hoogleraar indirecte belastingen bij Erasmus School of Law, heeft een opiniërende blog geschreven omtrent de btw-regels voor e-commerce. De blog is hieronder te lezen:
Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste online-aankoop deed. We schrijven het jaar 2003. Op dat moment was het voor mij nog spannend of ik het boek dat ik bestelde wel zou ontvangen. Inmiddels zijn online aankopen heel gewoon en onderdeel van ons dagelijks leven. En we kopen niet alleen bij Nederlandse webshops, ook bij webshops in andere landen. Webshops als Amazon, Ebay, Alibaba en vele anderen zijn inmiddels een begrip.
In de btw passen we op dit moment regels toe op deze webshops die ooit, begin jaren negentig, waren ontworpen voor postorderbedrijven. (Voor diegenen die dat niet hebben meegemaakt: dat is de voorloper van de webwinkel waar je niet online bestelde, maar via een formulier dat je per post opstuurde. Om te weten wat voor aanbod de winkel had, kreeg je een grote catalogus toegestuurd). Deze regels moesten voorkomen dat consumenten cross border gingen shoppen doordat leveringen volgens de hoofdregel belast zijn in het land van vertrek van de goederen. Een bedrijf zou zich kunnen vestigen in een land met een laag btw-tarief, bijvoorbeeld Luxemburg en vanuit daar goederen versturen. De regels voor afstandsverkopen (van toepassing op die postorderbedrijven en nu de webshops) bepalen dat als aan voorwaarden is voldaan leveringen belast zijn in het land van aankomst. Op die manier konden de concurrentieverhoudingen binnen de EU worden gewaarborgd.
Deze regels uit begin jaren negentig worden per 1 juli 2021 aangepast. Kort gezegd betekent de wijziging dat bijna alle leveringen van goederen belast zullen zijn met btw in het land van de consument. Er geldt alleen nog een uitzondering voor kleine ondernemers die goederen verkopen binnen de EU. Met de regels wordt een gelijker speelveld nagestreefd. Toch zie ik belangrijke uitdagingen binnen de nieuwe regels. Zo ligt fraude nog steeds op de loer, worden veel verplichtingen op platforms gelegd en is ook de controle van de naleving van de nieuwe btw-regels een uitdaging. Ik sprak daar al over in mijn oratie. Ondanks deze uitdagingen gaat het 1 juli 2021 toch echt gebeuren. De Europese Commissie en de meeste EU-landen zien geen heil in verder uitstel van de regels. 2021 zal dus op het gebied van de btw een uitdagend jaar worden. Ook de douane-aspecten van de nieuwe regels moeten niet worden onderschat.