Niet: dit kan beter. Wel: wat doe je dat goed.

Marianne van Woerkom onderzoekt niet waarom mensen niet goed functioneren op hun werk, maar juist wanneer ze dat wél doen. Positieve psychologie dus.

Wat is positieve psychologie?

“Positieve psychologie wil een tegenwicht bieden aan de focus die in psychologie vaak ligt op het oplossen van dingen die niet goed gaan, zoals een depressie of een burn-out. Dat is zeker nuttig, maar het is ook belangrijk om de momenten te bestuderen waarop mensen wel goed functioneren en gelukkig zijn. Daardoor krijg je informatie over in welke omstandigheden mensen lekker werken, bevlogen zijn et cetera. Het opheffen van een burn-out maakt je nog niet meer bevlogen.”

Ben je als positief psycholoog nu een roepende in de woestijn?

“Haha, dat valt wel mee. In veel organisaties wordt het al steeds meer toegepast. Veel bedrijven zijn gericht op het welbevinden van medewerkers, niet alleen om burn-outs te voorkomen, maar ook om medewerkers te binden en te zorgen dat ze zich goed voelen bij hun werk. En ook in andere sectoren, zoals het onderwijs, wordt er meer over nagedacht. Niet alleen maar die focus op prestaties en leerresultaten, maar ook: hoe gaan leerlingen om met emoties en hoe kunnen we ze leren zichzelf goed te voelen en hun talenten te ontdekken? Hierbij helpt positieve psychologie”

Dit is een interview uit ea. magazine. Klik hier voor het volledige verhaal.

Professor
prof.dr. (Marianne) M van Woerkom
Gerelateerde opleiding
Master in Positieve Organisatiepsychologie: Deze opleiding is bestemd voor iedereen met interesse in de psychologie van organisaties, personeel en arbeid.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen