Nederland heeft al jarenlang het imago van een belastingparadijs en we lijken daar niet vanaf te komen. Maarten de Wilde, hoogleraar Internationaal Belastingrecht aan Erasmus School of Law, licht tegenover NU.nl toe waarom de meningen over Nederland als belastingparadijs zo verschillen.
Wat maakt een land een belastingparadijs?
De Wilde: "Het is gewoon heel moeilijk te bepalen vanaf wanneer een land [een belastingparadijs] is, omdat er geen eenduidige definitie is". Een ngo kijkt naar de aantrekkelijkheid van het stelsel voor grote bedrijven, de OESO naar de transparantie van het systeem en anderen naar de inspanningen van een land. "We hebben in het verleden de reputatie van een belastingparadijs opgebouwd, maar sindsdien is er wel heel wat veranderd.”
Aantrekkelijk investeringsklimaat
Nederland heeft jarenlang gewerkt aan een aantrekkelijk investeringsklimaat voor multinationals. Dat is niet mogelijk door alleen lucratieve belastingregels te introduceren, maar door ook in te zetten op een goed juridisch systeem en het tweetalig opleiden van mensen. Het toespitsen van belastingmaatregelen op multinationals gebeurt ook aanzienlijk minder, licht de Wilde toe: “Dat is ondertussen al flink veranderd, maar we slagen er niet in om dat imago van ons af te schudden. En de typische brievenbusfirma's, waar niemand werkt en die gewoon gebruikt worden om winsten belastingvriendelijk door te sluizen, zijn er ook bijna niet meer in Nederland.”
Emigratie van multinationals
Vaak wordt gevreesd dat het verhogen van de belastingen zal leiden tot het vertrek van multinationals, maar er zijn ook andere mogelijke effecten van belastingverhogingen: “[Of bedrijven wel of niet vertrekken] weet je nooit zeker, maar bedrijven houden ook rekening met de eerdergenoemde overwegingen. Maar waarschijnlijk hebben hogere belastingen wel iets van een effect, al zijn het hogere prijzen of lagere lonen."
- Professor
- Meer informatie
Lees hier het hele bericht van NU.nl.