Naar een ander industrieel paradigma: met SEISMEC op weg naar Industry 5.0

Mensen in het middelpunt van AI-ontwikkeling
Worker

Het SEISMEC Horizon Europe project, geleid door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), herdefinieert de toekomst van de industrie door mensen centraal te stellen in AI en technologische ontwikkeling. SEISMEC (Supporting European Industry Success Maximisation through Empowerment-Centered Development) is nu aan zijn tweede jaar bezig en brengt een multinationaal consortium van onderzoekers, managers en maatschappelijke organisaties samen om een meer inclusieve, ethische en duurzame industriële transformatie te stimuleren. 

17 pilots in 14 landen en industriële ecosystemen

Met 17 proefprojecten in 14 landen en 14 industriële ecosystemen onderzoekt SEISMEC hoe digitale technologieën en AI menselijke capaciteiten kunnen versterken in plaats van vervangen. Het doel is om werknemers mondiger te maken, inclusiviteit te bevorderen en een meer mensgerichte industriële toekomst op te bouwen. Het project sluit aan bij de principes van Industry 5.0, een beweging die prioriteit geeft aan menselijk welzijn, duurzaamheid en veerkracht in industriële innovatie. 
SEISMEC-pilots zijn representatief voor alle sectoren en bedrijfsgroottes (van startende tot grotere ondernemingen), en voor de meeste Europese landen en functies van werknemers. Voorbeelden van pilots zijn: de luchthaven van Zagreb in Kroatië, een voedingsbedrijf uit Litouwen, een windenergiefabrikant uit Turkije, een zorgverlener uit België en een hoogwaardige textielfabrikant uit Italië.

EUR’s Rol in SEISMEC 

Onderzoekers van EUR spelen een centrale rol bij het vormgeven van de richting van SEISMEC. Projectcoördinator  Jason Pridmore (ESHCC) leidt een multidisciplinair team onder wie Jovana Karanovic (RSM), Andy Sanchez (ESHCC), Vladimer Kobayashi (RSM), Veronika Bak (ESHCC) and Chantal Ho (ESHCC). Hun expertises helpen bij het ontwikkelen van strategieën die werknemers mondiger maken in een veranderend technologisch landschap, zodat digitale transformatie mensgericht blijft. 

Inzichten uit het eerste jaar 

Het eerste jaar van SEISMEC was een samenwerkingsverband van meer dan 30 partners, waaronder universiteiten, onderzoekscentra, kleine en middelgrote ondernemingen en grote bedrijven. Dit partnerschap heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van het project. 

Over de voortgang van het project zegt Jason Pridmore: “Verandering kost tijd. De overgang naar mensgerichte industriële praktijken vereist niet alleen technologische innovatie, maar ook een sterke samenwerking. In ons eerste jaar hebben we de richting bepaald voor onze proefprojecten, zodat ze oplossingen bieden die zijn afgestemd op hun unieke context en tegelijkertijd wederzijds leren stimuleren. Het is wel een uitdaging geweest om onze brede doelstellingen te vertalen naar flexibele maar gestructureerde pilottrajecten. Dat gezegd hebbende, zie ik belangrijke processen samenkomen, dankzij de inzet van onze consortiumpartners. We leren voortdurend van elkaar en van andere Industry 5.0-initiatieven die voor vergelijkbare uitdagingen staan.” 

SEISMEC zet zijn werk voort tot na 2025 en wil het industriële landschap opnieuw vormgeven door mensen centraal te stellen bij technologische vooruitgang en een koers uit te zetten naar een meer inclusieve, ethische en duurzame toekomst voor de industrie wereldwijd.

Vooruitblik naar 2025 

Nu SEISMEC zijn volgende fase ingaat, blijft het project werken aan het hervormen van de industrie door technologie in dienst te stellen van menselijke behoeften in plaats van deze te dicteren. Door de kennisuitwisseling tussen de proefprojecten en de benadering van Industry 5.0 te verfijnen, wil SEISMEC tastbare, schaalbare oplossingen creëren die prioriteit geven aan de empowerment van werknemers en duurzaamheid op de lange termijn.

Meer weten?

Lees meer over het project en de pilots op de SEISMEC website. Neem voor meer informatie over SEISMEC contact op met Marcel Langone, Project Manager bij Engagement & Research Services (ERS) van EUR. 

Meer informatie

Met geld van the Horizon Europe program

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen