Welke rol kan muziek spelen bij het omgaan van gevoelens van isolatie, depressie of zelfs existentiële vragen tijdens de ‘sociaal afstandelijke’ Coronacrisis?
Het bekende Tower Records verklaarde ooit ‘geen muziek = geen leven’, en we hebben allemaal iemand horen zeggen ‘muziek heeft me gered’. Ondanks deze breed gedeelde gevoelens weten we niet of dit waar is. Muziek is uitgebreid onderzocht, hetzij in termen van hoe het ‘slecht’ kan zijn voor mensen (denk aan vroege heavy metal-muziek, of recentere drillrap), of vanwege de voordelen ervan in muziektherapie - en dan vooral bij het maken van muziek. Maar in hoeverre helpt het luisteren naar muziek, of het gevoel deel uit te maken van een muziekscène, of het delen van muziek met anderen via internet in termen van veerkracht en welzijn?
Met andere woorden, welke rol kan muziek spelen bij het omgaan met gevoelens van isolatie, depressie of zelfs existentiële vragen? Dit is altijd een belangrijke vraag geweest, maar zeker in de huidige tijden van 'sociaal afstandelijke' pandemieën. In deze lezing onderzoekt Julian Schaap de rol van muziek in het dagelijks welzijn, met name in de context van de huidige COVID-19-pandemie waarbij livestreams van muziekoptredens de meeste opties hebben vervangen van live concerten bijwonen.
- Universitair Docent
- Meer informatie
Julian Schaap is universitair docent muzieksociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op sociale ongelijkheden op basis van klasse, geslacht en ras-etniciteit in (culturele) consumptie- en productiepraktijken, met een focus op (populaire) muziek. Over deze onderwerpen heeft hij gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en populaire media, en samen met Pauwke Berkers schreef hij een boek over genderongelijkheid in de productie van metalmuziek. Daarnast is hij coördinator van het gezamenlijke Codarts-EUR educatieve minorprogramma ‘Mu$ic: The economy, sociology and practice of popular music’. Voor meer informatie kunt u terecht op www.julianschaap.com.
- Gerelateerde links
- Meer evenementen van Studium Generale