Minister trekt fors extra middelen uit voor onze (jonge) wetenschappers, docenten en studenten

Een volle collegezaal
Student studying in the Food Plaza.
Alexander Santos Lima

Vandaag ondertekende de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met de Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland een bestuursakkoord.

Ruimte voor wetenschappelijk talent en verlaging werkdruk

Met deze extra middelen kan er meer rust en ruimte komen voor wetenschappelijk talent en kan de enorme werkdruk worden verlaagd. Het geld is expliciet voor onderwijs en onderzoek, en dus goed nieuws voor onze studenten, docenten en wetenschappers. Ook zijn er afspraken gemaakt over kennisveiligheid.

Een veilige en inclusieve leer- en werkomgeving

Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over het bevorderen en bewaken van studentenwelzijn, diversiteit en inclusie en sociale veiligheid. Een leer- en werkomgeving waarin iedereen zich vrij kan uiten en ontplooien draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek en aan het kunnen aantrekken en behouden van studenten en onderzoekstalent.

Prof.dr. Annelien Bredenoord, rector Erasmus Universiteit Rotterdam: “Dit is goed nieuws voor onze studenten, docenten en wetenschappers. Dit akkoord zal helpen om de continuïteit van kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te kunnen blijven waarborgen. Deze maatregelen zullen een positief effect hebben op het verminderen van de werkdruk, en zullen leiden tot meer vaste aanstellingen. De afspraken die daarnaast gemaakt zijn over het bevorderen en bewaken van studentenwelzijn, diversiteit en inclusie, en sociale veiligheid sluiten aan bij onze ambitie om onze universiteit een plek te laten zijn waar iedereen zich thuis voelt en zich durft uit te spreken.”  

Enkele afspraken uit het akkoord:

Startersbeurs

Alle jonge onderzoekers die een vaste aanstelling krijgen als universitair docent kunnen éénmalig een startersbeurs ontvangen van 300.000 euro. Dit geld is bedoeld voor directe onderzoekskosten zoals salariskosten, laboratoriummedewerkers en dataspecialisten.

Stimuleringsbeurzen

Wie nu universitair docent, hoofddocent of hoogleraar is met een vast contract kan een beroep doen op een stimuleringsbeurs. De hoogte daarvan is variabel en bedraagt maximaal 300.000 euro.

Top-up beurs

Indien twee of meer universitair docenten hun verkregen startersbeurs voor één gezamenlijk onderzoek inzetten is het mogelijk een top up per samenwerking te krijgen.

Kansengelijkheid en studentenwelzijn

Voor studenten is het belangrijk dat zij de gelegenheid krijgen om zich optimaal te ontwikkelen, en dat er aandacht is voor het (mentale) welzijn van onze studenten. Kennis over deze onderwerpen wordt verder vergroot binnen de onderwijsinstellingen. Ook wordt er landelijk verder verdiepend onderzoek gedaan naar prestatiedruk en stress.

Meer informatie

Lees hier het hele bestuursakkoord.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen