Miljardenbezuiniging op hoger onderwijs raakt ook de stad Rotterdam

Ruim 2.000 medewerkers en studenten protesteren in de stad
Protesterende studenten en medewerkers met rode banner met de tekst: Kabinet sloopt hoger onderwijs

Medewerkers en studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam staakten op dinsdag 8 april. De actie was gericht tegen de miljardenbezuiniging van het kabinet op het hoger onderwijs. “Nederland gaat het merken als de bijl wordt gezet in onze kenniseconomie”, vertelt Annelien Bredenoord, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit. 

Elke euro in onderwijs en onderzoek verdient zich meermaals terug 

De gevolgen van de bezuinigingen zijn ook in Rotterdam direct voelbaar. Universiteiten en hogescholen vrezen voor grotere werkdruk, minder persoonlijke begeleiding voor studenten en het wegvallen van belangrijke onderzoeksprojecten.  

"Juist in deze tijden moeten we inzetten op wetenschap en hoger onderwijs om de innovatierace bij te kunnen benen. Want elke euro verdient zich meermaals terug", zegt Bredenoord. "Het gaat om zaken als veiligheid, wonen, klimaat, armoede. Onze studenten en onderzoekers werken aan die vraagstukken; hier in de stad Rotterdam, in onze regio en ver daarbuiten."

Bestuurders Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam protesteren

Op de foto v.l.n.r.: Hanneke Reuling, lid College van Bestuur Hogeschool Rotterdam, Sarah Wilton - Wels Collegevoorzitter Hogeschool Rotterdam, Annelien Bredenoord, voorzitter CvB EUR en Jantine Schuit, rector magnificus EUR,

Protestborden & toespraken

De dag begon met het maken van protestborden op de campus. Medewerkers waren druk in de weer met scharen, karton en lijm. Vanaf 12:00 uur verzamelde iedereen op het Willemsplein. Ruim 2.000 medewerkers en studenten kwamen erop af. Ze luisterden naar diverse politici en onderwijsbestuurders op het podium.  

Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen: "De onderwijsinstellingen zijn de ruggengraat van onze stad. Ze zorgen voor talentontwikkeling in Rotterdam en in Nederland. Dat hebben we nu nodig. Het kabinet zet in op innovatie. Dat vraagt juist om investeringen in het onderwijs, investeringen in de toekomst. Niet om bezuinigingen."

Buitenlessen in de speeltuin
Buitenlessen in de speeltuin

Van speelplein tot bibliotheek 

Aansluitend organiseerden verschillende docenten en wetenschappers colleges door de hele stad.  

Maartje Luijk doet onderzoek naar opvoeden van kinderen. Op het speelplein aan de Schiedamse Singel laat zij zien hoe dat eraan toe gaat. Onderzoekers gaan er met kinderen in gesprek. Luijk: "Op een speelse manier hebben we het over opgroeien in de stad. 'Hoe gaat dat bij jou thuis?' vragen we de kinderen. We hebben net geprotesteerd, we zijn boos. Met de buitenlessen willen we laten zien wat de stad mist als er bezuinigd wordt op het onderwijs."

Merkt zij nu al iets van de aangekondigde bezuinigingen? "In het land zien we dat er al opleidingen worden gesloten. Bij ons is dat nog niet aan de hand, maar het maakt het wel heel spannend. 'Heb ik nog wel een baan over een jaar?'. En we merken nu al dat er minder geld is. Kunnen we straks minder werkgroepen geven en hoe is dat dan voor studenten?"

Sabine is student Pedagogische Wetenschappen en vult aan: “We weten hoe belangrijk onderwijs is voor de generatie van de toekomst. Dat ze daarop willen bezuinigen, vind ik gewoon niet handig. Ik ben bang dat bij ons de kwaliteit van lesgeven omlaag gaat en dat de werkdruk voor de docenten omhoog gaat. Terwijl onderwijs zo belangrijk is.” 

Sophie van der Zee sprak in de bibliotheek over desinformatie
Sophie van der Zee sprak in de bibliotheek over desinformatie

Voor de Pauluskerk spraken predikant Martijn van Leerdam, onderzoeker Beitske Boonstra en D66-raadslid Joan Nunnely over het belang van samenwerkingen tussen sociale instellingen en het hoger onderwijs. Zo werkt Erasmus Universiteit Rotterdam nauw samen met de Pauluskerk om effectieve oplossingen te vinden voor dak- en thuisloosheid. 

In de Rotterdamse bibliotheek gaf wetenschapper Sophie van der Zee een college over leugens en desinformatie. Het is vaak moeilijk om de waarheid van de onwaarheid te onderscheiden. Maar hoe herken je het toch? 

Estafettestaking 
Het protest van 8 april in Rotterdam is onderdeel van de estafettestakingen die nog t/m 24 april door het hele land plaatsvinden. De organisatie is in handen van de vakbonden. Bekijk het programma op de website van AOb

Eerste Kamer stemt in met bezuinigingen  

 Halverwege de middag stemde de Eerste Kamer in met de 1,2 miljard euro bezuinigingen op het hoger onderwijs. Universiteitenkoepel UNL kondigde direct hierop een juridische procedure aan, omdat de minister van OCW in strijd handelt met het bestuursakkoord dat in 2022 met de universiteiten heeft gesloten. Hierin was afgesproken dat de rijksoverheid 300 miljoen euro per jaar ter beschikking zou stellen voor starters- en stimuleringsbeurzen. 

Lees hier het statement van UNL

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen