De Erasmus Universiteit Rotterdam staat graag in contact met haar alumni. In 2020 is MentorMe gelanceerd om ook studenten in contact te brengen met alumni. Het platform biedt studenten waardevol carrièreadvies of gewoon een klankbord voor alledaagse dingen waar ze als student tegen aanlopen. De ervaringen tot nu overtreffen alle verwachtingen. "Het is overweldigend om te zien hoe betrokken het alumni-netwerk is. Ze willen echt verbonden blijven en studenten helpen", zegt Bonita Qaiser van het Alumni Relations Office
Alumni zijn de trotse oogst van de universiteit. Als Erasmianen brengen ze de missie van de universiteit, het maken van 'een positieve maatschappelijke impact', in de praktijk en zijn ze een rolmodel voor huidige studenten. Het platform MentorMe is bedoeld om verbonden te blijven met alumni en om hen in contact te brengen met studenten. Op die manier kunnen alumni adviesgeven over uiteenlopende thema’s. Het initiatief draagt bij aan het omarmen van de Erasmiaanse waarden zoals een ondernemende mentaliteitmaatschappelijk betrokken wereldburgers. Het platform is geïnspireerd op het prijswinnende platform van Rotterdam School of Management. Maar wat maakt het platform zo waardevol? Bonita: "Tot voor kort waren er verschillende initiatieven van de faculteiten en dat maakte het erg versnipperd. Ik wil niet opscheppen, maar ik denk dat we met MentorMe voorlopen op andere universiteiten. We hebben niet alleen een mooi platform om contact te onderhouden met alumni, we hebben ook een manier gevonden om het te doen slagen."
Het concept is simpel. Om 'mentor' te worden, worden de alumni uitgenodigd om een profiel aan te maken op het platform. Ze kunnen handmatig hun werkervaring en studiepad aan de Erasmus Universiteit Rotterdam toevoegen of hun profiel koppelen aan hun LinkedIn account. Als mentor kunnen ze aangeven welk soort advies ze willen geven, bijvoorbeeld over het starten van een bedrijf, de aanmeldingsprocedure van een master of hoe je je draai kan vinden in een nieuwe (studie)omgeving.
Studenten, of 'mentees', kunnen in contact komen met alumni met een voor hen relevant profiel. Ze kunnen zich vrijwillig aanmelden als mentees of als onderdeel van een vak over loopbaanoriëntatie. Bonita merkt dat alumni bijzonder bereid zijn hun ervaringen te delen. Vooral internationale alumni blijken gemotiveerd om zich als mentor aan te melden: "Zij weten precies hoe het was om internationale student te zijn en snappen dat voor deze groep moeilijker kan zijn om hun weg te vinden. Ze hebben namelijk een minder groot netwerk waar ze na hun studie op kunnen terugvallen", legt Bonita uit.
De brug slaan
Een van de mentoren is Inês Pereira uit Portugal. Inês werkt op de financiële afdeling van Unilever en is in 2016 afgestudeerd aan de Erasmus School of Economics. Ze was erg actief op het platform en heeft meerdere keren gevideobeld met studenten. In die gesprekken gaf ze tips over het verbeteren van je cv of over het vinden van een geschikte stage. "Ik ben van mezelf erg nieuwsgierig en het geeft me veel energie om met studenten te praten. Voor mij is het een kleine moeite, maar ik kan wel het verschil maken. Ik had graag zoiets gehad toen ik nog student was. Natuurlijk kan ik studenten niet vertellen wat ze moeten doen, maar ik raad ze altijd aan om verschillende stages te proberen. Het belangrijkste wat ik ze wil meegeven is dat je dingen doet die je vooral leuk vindt."
Adnan Aliyev gaf zich tijdens zijn Bachelor Economics op als mentee om zich alvast te oriënteren op de arbeidsmarkt. "Na gesprekken met de mentoren had ik goed zicht op welke sectoren ik me moest gaan richten. Ik kreeg vier aanbiedingen van verschillende grote bedrijven. Ik kon vooral de betrokkenheid en vriendelijkheid van de mentoren waarderen." Bonita ziet dat het platform een brugfunctie vervult tussen het studentenleven en het werkende leven. "Het geeft studenten toegang tot een zakelijk netwerk nog voordat ze afgestudeerd zijn. Ook helpt het bij hun persoonlijke ontwikkeling. Mentees raken geïnspireerd en krijgen meer zelfvertrouwen. Ik denk dat dit ook de arbeidskansen van afgestudeerden ten goede komt."
Blik vooruit
Het platform biedt een aanvulling op de bestaande loopbaanbegeleiding, omdat je dit deels uitbesteed aan alumni. Voor het komende jaar is het doel om de betrokkenheid van studenten en de interactie met alumni te vergroten. Dat kan zijn in de vorm van workshops, evenementen of lesmodules in het kader van ‘een leven lang leren’. "We zijn net begonnen en er staat nog veel meer in de stijgers. De feedback tot nu toe is overweldigend. Alle mentors willen doorgaan op MentorMe en de mentees hadden graag eerder toegang gehad tot het platform."