Meer dan 100 jaar EUC Building

EUC Building vroeger
EUC Building in 1940
Stadsbibliotheek, 1930

Vorig jaar vierde EUC zijn 10e verjaardag, maar ons prachtige gebouw bereikte een nog grotere mijlpaal en werd 100 jaar oud. Terwijl het nu dienst doet als onze campus, was het daarvoor een bibliotheek en een museum. Laten we eens duiken in de geschiedenis van het gebouw van 1923 tot nu.

Erasmus University College hal
Entreehal, 2024
EUC entree hal, jaren 60
EUC entree hal, jaren 60

Bouwen van het gebouw voor de stadsbibliotheek

De eerste bibliotheek van Rotterdam was gevestigd in de Laurenskerk en toen de collectie bleef groeien verhuisde deze naar een voormalig schoolgebouw aan het Hogendorpsplein.  Toen de bibliotheekcollectie ook de tweede locatie ontgroeide, werd er in 1923 een nieuw gebouw gebouwd op de Nieuwemarkt, ontworpen door stadsarchitect D.B. Logemann.

De architectuur van het gebouw oogstte zowel lof als kritiek bij de opening in 1923. Zoals geschreven in De Maasbode : “Een gebouw, dat door zijn gedurfde lijnen, door zijn originele architectuur, het bewijs is van de scheppende kracht van zijn ontwerper en uitvoerder de heer Logeman”.  Terwijl de mening in Het Vrije Volk minder positief was : “Architectonisch is de bibliotheek niet in alle opzichten geslaagd. Het gesloten karakter van de hoofdgevel aan de Botersloot is een direct struikelblok. Uit praktische overwegingen was het waarschijnlijk beter om de ingangen aan de Nieuwe Markt te plaatsen, maar architectonisch komt het over als een esthetische fout... “.

EUC Building in het verleden
Tekening van de stadsbibliotheek, 1922
EUC Building in 1940
Stadsbibliotheek, 1930

De oorlog overleven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veel Rotterdamse architectuur verwoest, maar de bibliotheek was een van de weinige gebouwen die het bombardement van 1940 overleefde.

Omdat de bibliotheek bleef groeien, verhuisde het in 1983 naar het gebouw dat we nu kennen, aan de Hoogstraat. Sindsdien was het gebouw tot 2012 het thuis van het Nationaal Onderwijsmuseum.

Omgeving van EUC na de oorlog
Omgeving gebouw na bombardement
Binnenin EUC Building in de jaren 60
EUC Building, jaren 60

Renovatie voor het College

In 2011 tekenden de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam een overeenkomst om het Erasmus University College in het gebouw te huisvesten. De voormalige bibliotheek, gunstig gelegen in het centrum van de stad, dicht bij het openbaar vervoer en andere instellingen, was een perfecte keuze voor het University College.

Nadat het gebouw in 2011 was gekozen als locatie voor het University College, werd de gerenommeerde Nederlandse architect Erick van Egeraat gekozen voor het restauratie- en transformatieproject.

Over het project zei Erick van Egeraat het volgende:  “De architectuurstijl van het bestaande gebouw van 5500 m2 is een combinatie van een vrije interpretatie van de Amsterdamse School met bijzondere expressionistische detaillering van de gevels en de functionele structuur van het voormalige boekendepot.

In dit ontwerp voor het Erasmus University College zijn zowel het oorspronkelijke gebouw als de kwaliteiten van het oorspronkelijke interieur in ere hersteld. De uitzonderlijke schoonheid van dit gebouw wordt onthuld en hersteld, met zijn royale decoraties, cassetteplafonds, houten lambriseringen, natuurstenen elementen, beelden en glas-in-lood die allemaal decennialang volledig verborgen waren achter gipsplaatwanden en verlaagde plafonds.”

EUC Building renovatie
Ontwerp van de EUC bibliotheek
EUC bibliotheek
EUC bibliotheek, 2024

EUC opent haar deuren

In 2014 opende het Erasmus University College haar deuren van het prachtig gerestaureerde gebouw. Het gebogen glas-in-lood van Gidding & Zonen, opgeslagen in het Museum Rotterdam, keerde terug naar zijn oorspronkelijke plek in het gebouw. In 2015 werd ook het bijzondere trapornament van Gerard Héman in ere hersteld.

Van 1923 tot 2024

De afgelopen 10 jaar vormde het gebouw een prachtig decor voor onze College. Sinds 2014 studeerden er op onze campus ongeveer 2000 studenten, hielden ze colleges en verdedigden ze hun scripties. We hadden ons geen betere locatie kunnen wensen en zien het gebouw graag gevuld met levendigheid en kennis van onze studenten en medewerkers.

 

EUC Building vroeger
Bibliotheekgebouw, 1930
EUC building van buiten
EUC Building, 2024
Rondleiding door het gebouw van Erasmus University College

EUC Campus Tour

Doe nu een virtuele tour om de campus te bekijken!

Bekijk hoe ons gebouw er vandaag de dag uitziet. Maak een wandeling door onze prachtige campus en laat de belangrijkste gebieden zien die EUC tot een fantastische plek voor studenten maken.

Meer informatie

Wil je EUC Building persoonlijk bezoeken? Kom dan langs tijdens de Open Monumentendag Rotterdam op 14 & 15 september!

In dat weekend openen de monumentale gebouwen van Rotterdam hun deuren voor het grote publiek. Meer informatie vind je hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen