Medical Delta investeert in toegankelijkheid, bemensbaarheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg

Medical Delta 24-28
Medical Delta 24-28

De Medical Delta programmering 2024-2028 is op donderdagavond 10 oktober feestelijk van start gegaan. Zorgprofessionals en onderzoekers werken in 17 nieuwe onderzoeksprogramma’s en 8 nieuwe living labs samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. In totaal is een aanjaagfinanciering van € 6 miljoen over een periode van vier jaar gereserveerd. Erasmus School of Health Policy & Management is betrokken bij meerdere onderzoeksprogramma’s.

Met zijn meerjarenprogrammering wil Medical Delta innovatie dichter bij de gezondheidspraktijk brengen door behoeften vanuit de praktijk als centraal uitgangspunt te nemen. Dit gebeurt vanuit een gemeenschappelijke missie: met innovatieve oplossingen bijdragen aan het toegankelijk, bemensbaar en betaalbaar houden van de gezondheidszorg. 

HTA van protonentherapie, Healthy Society en sturen op impactvolle zorginnovaties

Vragen en behoeften uit de gezondheidspraktijk staan centraal in de nieuwe programmering. De programma’s en living labs zijn gecategoriseerd in vier clusters - zogeheten ‘societies’ - met als hoofdthema’s ‘zorg’, ‘preventie’, ‘transformatie’ en ‘verduurzaming & vergroening’. 

HollandPTC Medical Delta program on HTA value proposition

Een voorbeeld binnen de society ‘zorg’ is ‘HollandPTC Medical Delta program on HTA value proposition’. Aangezien de zorgkosten almaar blijven stijgen, is het belangrijk om rekening te houden met de maatschappelijke en de klinische impact van nieuwe technologieën, zoals protonentherapie. Het is essentieel voor patiënten en de samenleving dat schaarse middelen zo efficiënt mogelijk worden besteed. Protonentherapie brengt hoge investerings- en operationele kosten met zich mee, maar kan ook een grote klinische waarde bieden. Daarom wordt er binnen dit programma een zogeheten Health Technology Assessment (HTA) van protonentherapie uitgevoerd. Dr. Hedwig Blommestein van ESHPM is één van de scientific leaders.

Healthy Society in Medical Delta: lifestyle & prevention

Een voorbeeld binnen de society ‘preventie’ is het programma ‘Healthy Society in Medical Delta: lifestyle & prevention’. De gezondheidszorg staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Om de zorgsector te ontlasten, neemt het belang van preventie en aandacht voor een gezonde leefstijl toe. Dit vergroot ook de behoefte aan onderzoek op dit vlak. Onderzoek naar slimme technologieën die aansluiten op de thuissituatie van mensen bijvoorbeeld, en onderzoek naar het verkleinen van het risico op chronische ziekten om zo de economische en sociale gevolgen daarvan te beperken. Deze ontwikkelingen komen samen in het programma ‘Healthy Society in Medical Delta: lifestyle & prevention’. Prof. dr. Anna Petra Nieboer van ESHPM is één van de scientific leaders.

Sturen op impactvolle technologische innovaties in de zorg

Tot slot is het Medical Delta Programma ‘Sturen op impactvolle technologische innovaties in de zorg’ een voorbeeld van een programma in de society ‘Transformatie’. Het succes van een zorginnovatie is afhankelijk van meerdere factoren. Met een zogeheten ‘health technologie assessment’ (HTA) is het mogelijk om al in een vroeg stadium een goede inschatting te kunnen maken van de levensvatbaarheid van een zorginnovatie. In dat stadium is het nog mogelijk om aanpassingen te maken of tijdig te stoppen met de doorontwikkeling. Prof. dr. Maureen Rutten-van Mölken, Dr. Rik Wehrens en Dr. Frank Eijkenaar van ESHPM zijn de scientific leaders van dit programma.

Meer informatie

Kijk op Programma's en living labs | Medical Delta voor een totaaloverzicht van programma’s en living labs. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen