Heriot-Watt University uit Edinburgh, Schotland, heeft Mary Pieterse-Bloem (hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics) de titel van ereprofessor toegekend aan de School of Social Sciences voor de komende drie jaar.
Het ontvangen van de titel van ereprofessor is een prestigieuze erkenning die wordt toegekend aan personen die een significante bijdrage hebben geleverd aan een bepaald vakgebied, universiteit of academische gemeenschap, zelfs als ze niet formeel in dienst zijn van de instelling.
Pionierswerk op het gebied van decarbonisatiefinanciering
Mary Pieterse-Bloem neemt actief deel aan een onderzoeksproject dat is voortgekomen uit een groot decarbonisatieonderzoeksinitiatief, geleid door Heriot-Watt University en gesubsidieerd door het Industrial Decarbonisation Research and Innovation Centre (IDRIC) van UK Research and Innovation. Het doel van dit initiatief is om de inspanningen van het Verenigd Koninkrijk op weg naar netto-nul (de hoeveelheid broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomt mag niet leiden tot een toename van de concentraties ervan) te bevorderen.
Het project is baanbrekend werk op het gebied van decarbonisatiefinanciering, soms ook wel transitiefinanciering genoemd. Deze term verwijst naar financiering die bedrijven en sectoren helpt om over te schakelen naar duurzamere en milieuvriendelijkere bedrijfsmodellen. In tegenstelling tot ‘groene financiering’, dat zich uitsluitend richt op bedrijven en projecten die al milieuvriendelijk zijn, is transitiefinanciering gericht op bedrijven die momenteel een hoge CO₂-uitstoot of vervuiling hebben, maar concrete plannen hebben om hun impact te verminderen.
Pieterse-Bloem wil de liquiditeit en functionaliteit van de groene bedrijfsobligatiemarkt onderzoeken, een cruciaal onderdeel van private kapitaalfinanciering voor de groene transitie. Het project is een gezamenlijke inspanning onder leiding van onderzoekers van Heriot-Watt University, waaronder hoogleraar Dimitris Christopoulos en dr. David Dekker, samen met dr. Amir Amel-Zadeh van Oxford Saïd Business School en Rik Lustermans, promovendus aan VU Amsterdam en alumnus van Erasmus School of Economics.
Inzichten in de structurele uitdagingen en kansen op groene financiële markten
Het onderzoek van het team heeft al twee belangrijke werkdocumenten opgeleverd, gepubliceerd op Social Science Research Network (SSRN), waarin liquiditeitsproblemen en marktprestaties in groene obligaties worden onderzocht. Deze documenten bieden nieuwe inzichten in de structurele uitdagingen en kansen op groene financiële markten, met name met betrekking tot milieu-, sociale en governance (ESG) factoren en circulaire economiefinanciering. Links naar deze publicaties zijn hier en hier beschikbaar.
Erkenning en aankomende presentaties
Het onderzoek heeft al veel aandacht gekregen, met presentaties van hun bevindingen op de Adam Smith Sustainability Conference van de University of Edinburgh Business School in augustus en het Yale Initiative on Sustainable Finance Symposium in oktober. In december zullen de wetenschappers hun onderzoeksbevindingen presenteren op de 37e Australasian Finance & Banking Conference en op Panmure House's Decarbonisation Finance Series III. Panmure House is gevestigd in de voormalige woning van Adam Smith en is een symbolische locatie geworden voor discussies over economische transformatie, waardoor het een ideale setting is voor het presenteren van onderzoek gericht op het opnieuw vormgeven van financiële markten in een koolstofarme wereld.
- Professor
- Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.