Lukas Bertels wint met scriptie over energietransitie Hermes Kring Londen Scriptieprijs 2021

Rotterdam School of Management (RSM) alumnus Lukas Bertels is de winnaar van de Hermes Kring Londen Scriptieprijs 2021. Zijn masterscriptie over de energietransitie en de gevolgen van een afschaffing van subsidie op zonnepanelen werd met enthousiasme ontvangen door de jury. De combinatie van kwalitatieve informatie van ‘business insiders’ en kwantitatieve marktanalyses en trends waardeerde de jury in het bijzonder. Lukas ontving de prijs van Dick van den Broek en Hugo Ruys, van het Hermes Kring Londen Fonds. 

Het Hermes Kring Londen Fonds

Het Hermes Kring Londen Fonds is een fonds op naam van het Erasmus Trustfonds, het officiële fonds van Erasmus Universiteit Rotterdam. De jaarlijkse Hermes Kring Londen Scriptieprijs gaat naar de beste scripties die ingaan op de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland door economische, financiële en juridische vraagstukken te verkennen. De Hermes Kring Londen bestaat uit oud leden van het Rotterdamsche Studenten Corps (RSC) die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk. 

Energietransitie zonder subsidie 

In de energietransitie spelen subsidies nu een belangrijke rol, maar op de lange termijn zijn deze subsidies niet houdbaar. Lukas heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop subsidies op zonnepanelen in Nederland kunnen worden afgebouwd. Hiervoor maakte hij de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk en Spanje, die hun subsidies al sterk hebben teruggebracht. De belangrijkste les die hij hieruit trekt is dat de transitie op een juiste wijze moet gebeuren. Toch zijn er ook verschillen tussen de landen. Lukas legt uit: "De hogere elektriciteitsprijs in het Verenigd Koninkrijk biedt bijvoorbeeld meer ruimte voor het ontstaan van corporate deals, waar er voor Nederlandse projectontwikkelaars van zonne-energie momenteel minder onderhandelingsruimte is om dergelijke oplossingen aan te spreken."

Effect op loopbaan 

Lukas volgt inmiddels een tweede master aan Bocconi University in Milaan. Hij schreef de scriptie als onderdeel van zijn stage bij Solarfields tijdens zijn masteropleiding Global Business and Sustainability aan RSM. Zijn scriptiebegeleiders dr. Taslim Alade en professor Lucas Meijs nomineerden Lukas voor de Hermes Kring Londen Scriptieprijs. Lukas gaf tijdens zijn studie masterclasses op middelbare scholen over de energietransitie. "Ik wilde graag de energietransitie en het thema duurzaamheid onder de aandacht brengen bij jonge mensen. Dankzij deze prijs krijgt het thema ook veel zichtbaarheid. Dat komt de wereld alleen maar ten goede." Na zijn studies hoopt hij aan de slag te gaan bij een bedrijf gespecialiseerd in duurzaamheid. 

Meer informatie

Het Erasmus Trustfonds is het officiële steunfonds van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wilt u ook een fonds op naam of meer informatie over onze fondsen? Contacteer dan het secretariaat van het Erasmus Trustfonds via 010 411 05 96 of stuur een mail naar secretariaat@trustfonds.nl

 

Wil je meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met communicatiemanager Dunya Ressang van het Erasmus Trustfonds via d.ressang@trustfonds.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen