Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Prof. dr. Clemens Löwik, hoogleraar moleculaire beeldvorming, vertelt tijdens het Wetenschapscafé op maandag 28 september 2015 over een nieuwe techniek waarmee met fluorescente stofjes tumorweefsel zichtbaar gemaakt kan worden tijdens een operatie. Op deze manier kan een chirurg het slechte weefsel goed onderscheiden van het omliggende gezonde weefsel.

Een chirurg heeft nog steeds ondanks alle informatie voorafgaand aan de operatie, tijdens de operatie alleen zijn handen om te voelen en zijn ogen om te zien wat tumorweefsel is - en wat niet. Dat kan ertoe leiden dat onzichtbare stukjes tumorweefsel achterblijven en weer gaan groeien na een operatie. 

Met een nieuwe techniek kunnen we met fluorescente stofjes tumorweefsel zichtbaar maken tijdens een operatie zodat de chirurg het slechte weefsel goed kan onderscheiden van het omliggende gezonde weefsel. Prof.dr. Löwik gebruikt synthetische nabij-infrarode lichtgevende moleculen die naast de bovengenoemde tumoren ook ander ziek weefsel kan herkennen, zoals dood weefsel na een hart- of herseninfarct. Als de stofjes via een injectie in het lichaam worden gespoten, binden ze zich aan het zieke weefsel. Deze techniek kan in de toekomst de overlevingskansen vergroten bij patiënten met kanker of patiënten die een hart- of herseninfarct hebben doorgemaakt.

 

 

Meer informatie

Alle informatie op deze site.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen