Leugendetectie: De wetenschap achter het herkennen van onwaarheden

Quest

In dit artikel van Quest gaat Sophie van der Zee, universitair docent aan zowel Erasmus School of Economics als Erasmus School of Law, dieper in op hoe je een leugen herkent, en hoe betrouwbaar onze methoden zijn om de waarheid te achterhalen.

De vraag of iemand liegt, houdt de mensheid al eeuwen bezig. Maar hoe herken je een leugen, en hoe betrouwbaar zijn onze methoden om de waarheid te achterhalen? Deze vragen legt Quest voor aan leugendetectie-expert Sophie van der Zee, universitair docent aan zowel Erasmus School of Economics als Erasmus School of Law.

De complexiteit van leugens

Van der Zee benadrukt dat liegen een universeel menselijke eigenschap is. Toch blijkt het onderscheiden van waarheid en leugen verre van eenvoudig. Mensen zijn doorgaans slecht in het herkennen van leugens; zelfs professionals, zoals politieagenten, presteren gemiddeld niet beter dan toeval. Dit komt omdat er geen universeel gedrag of signaal is dat specifiek een leugen verraadt.

Technologie als hulpmiddel

De zoektocht naar objectieve manieren om leugens te detecteren heeft geleid tot technologische innovaties. Denk aan polygraafonderzoek, dat fysiologische reacties meet zoals hartslag en ademhaling. Van der Zee onderzoekt echter nieuwere methoden die gebaseerd zijn op bewegingsanalyse en gedragsveranderingen. Door gebruik te maken van geavanceerde sensoren en algoritmes kunnen subtiele veranderingen in lichaamstaal worden gedetecteerd, die mogelijk wijzen op onwaarheden.

De ethische dimensie

Naast de technologische vooruitgang wijst Sophie van der Zee op de ethische vraagstukken rondom leugendetectie. Hoe voorkomen we dat dergelijke technologieën worden misbruikt? En hoe garanderen we dat ze accuraat en eerlijk worden ingezet? Deze vragen zijn cruciaal in een tijd waarin privacy en vertrouwen steeds meer onder druk staan.

Toekomstperspectief

Hoewel er nog veel te leren valt, ziet Van der Zee een toekomst waarin leugendetectie niet alleen een hulpmiddel is voor opsporingsdiensten, maar ook kan bijdragen aan eerlijkere rechtszaken en betere communicatie. Ze pleit voor meer interdisciplinair onderzoek om de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van deze technologieën te vergroten.

Met haar werk werpt Sophie van der Zee een nieuw licht op een eeuwenoud probleem. Haar bevindingen bieden niet alleen wetenschappelijke inzichten, maar roepen ook vragen op over hoe we omgaan met waarheid en bedrog in een snel veranderende wereld.

Universitair Docent
Sophie van der Zee, universitair docent aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van Quest hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen