'Lange wachttijd voor nieuw kankermedicijn is dodelijk'

Europese kankerpatiënten moeten langer op een medicijn wachten dan patiënten in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een studie waarin prof. dr. Carin Uyl-de Groot de toegang van twaalf kankermedicijnen tot de Europese markt in de periode 2011-2018 onderzocht. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) blijkt trager met het registreren van nieuwe medicijnen dan zijn Amerikaanse gelijke, de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). In Europa duurt het gemiddeld 403 dagen voordat een kankermedicijn op de markt komt, 242 dagen later dan in de Verenigde Staten.

Een duidelijke verklaring voor de stroperige procedures van het EMA heeft de hoogleraar niet. Het valt haar op dat het agentschap veel vragen stelt aan de fabrikanten en dat de verschillende vragenrondes tot vertraging leiden. De langere procedures leiden volgens Uyl-de Groot niet tot betere adviezen. "Ook bij zeer effectieve kankermedicijnen duren de Europese procedures langer."

Verschillen

Er bestaan ook grote verschillen tussen de snelheid waarmee Europese landen een nieuw medicijn toelaten op hun markt. Na een positief advies van het EMA moet een kankermedicijn worden goedgekeurd binnen elke lidstaat. In ons land wordt dat gedaan door het Zorginstituut Nederland. Over het algemeen wordt in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk het snelst toestemming voor het gebruik van een nieuw medicijn gegeven, met gemiddelden van respectievelijk 17, 22 en 31 dagen. In Nederland duurt het langer, gemiddeld 128 dagen. Griekenland en veel Oost-Europese landen kennen een nog veel langere wachttijd. Daar duurt het na goedkeuring door het EMA gemiddeld nog twee tot drie jaar voordat patiënten gebruik kunnen maken van een geneesmiddel.

In de media

Bovenstaand artikel verscheen in het AD. Lees het volledige artikel in het AD.

Het onderzoek van Carin Uyl-de Groot kreeg meer persaandacht:

Professor
Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met Erasmus School of Health Policy & Management:

Marina van Weele: vanweele@eshpm.eur.nl

Patricia Kemp: kemp@eshpm.eur.nl 

Gerelateerde content
Prof. Carin Uyl 'Prijs geneesmiddelen moet lager kunnen nadat patent verlopen is' in Trouw (dd. 11 december).
Prof.dr. Carin Uyl-de Groot houdt farmaceutische industrie streng in de gaten. Prof. Uyl adresseert de kosten en toegankelijkheid van nieuwe geneesmiddelen in

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen