'Koester het talent dat naar Rotterdam komt'

Official Welcome 2017

Koester het talent dat naar Rotterdam komt en biedt ze een dak boven hun hoofd, bepleit collegevoorzitter Kristel Baele vandaag in een opiniestuk in het AD.

Rotterdam is in trek bij studenten: niet alleen uit Nederland, maar ook van buiten de landsgrenzen. Deze week presenteerden de universiteiten en hogescholen hun visie op de internationalisering van het hoger onderwijs. Het aantal internationale studenten in Rotterdam is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de verwachting is dat die trend zich voortzet. 

Dat is goed nieuws. Voor de Erasmus Universiteit betekent een diversere academische gemeenschap een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek. Daarnaast kunnen we onze studenten – zowel Nederlanders als internationals – op deze manier goed voorbereiden op een werkomgeving die steeds internationaler wordt. En ten slotte past een internationale groep studenten met veel verschillende culturen uitstekend bij een kosmopolitische stad als Rotterdam. 

Het is ook goed nieuws voor Rotterdam. Stad en regio krijgen een aantal grote en urgente veranderingen voor hun kiezen. Denk alleen maar aan de energietransitie waar een nieuw college volgens de twee informateurs mee aan de slag moet. Al die veranderingen leiden tot een arbeidsmarkt waar meer nieuwe kennis nodig is en ook een nieuwe economische agenda. Met onderwijs en onderzoek leveren we daar graag een bijdrage aan, maar om echt innovatief en succesvol te zijn hebben we veel ‘frisse denkers’ nodig. Wij willen talent– lokaal, nationaal en internationaal – aantrekken en opleiden om die maatschappelijke vraagstukken goed aan te pakken. 

'Wij willen talent aantrekken en opleiden om die maatschappelijke vraagstukken goed aan te pakken' 

Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur

Al dat talent moet hier ook willen blijven ná het afstuderen. Gelukkig is die wens er bij hen ook: uit een recente enquête blijkt dat meer dan een derde van onze internationale studenten zich kortere of langere tijd in de Maasstad wil vestigen. We zetten dan ook in op het verhogen van die blijfkans door hen te helpen bij het vinden van werk of het opzetten van bedrijven. 

Maar om talent, of ze nu uit Groningen of Mexico komt, aan te trekken en vast te houden heeft Rotterdam óók dringend behoefte aan extra studentenhuisvesting en starterswoningen. Alleen al voor internationale studenten gaat het om zo’n 2000 extra kamers in de periode tot en met 2025, en nog eens eenzelfde aantal voor de vijf jaren daarna. En dan hebben we het nog niet over de Nederlandse studenten en jonge wetenschappers die hier een plek moeten vinden. Zo wordt voorkomen dat talent uitwijkt naar andere steden in Nederland of elders in Europa.

Het probleem van studentenhuisvesting kunnen we als universiteit niet alleen oplossen, hoewel we met bijvoorbeeld een nieuw woongebouw op de campus wel een steentje bijdragen. Het nieuwe gemeentebestuur zal aan de slag moeten. Ik ben daarom blij dat met het raamwerk dat de twee informateurs deze week presenteerden. Dat zet in woningbouw, oa die extra kamers voor studenten en extra woningen voor vooral middeninkomens. Maar het is nu zaak dat die ambitie óók in het definitieve collegeprogramma komt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen