Met een leeftijd van twintig jaar draagt Tim Groeneweg, alumnus van Erasmus School of Law, de titel van jongste advocaat in Nederland. Op 19 augustus werd hij bij de rechtbank in Rotterdam beëdigd en startte zijn carrière bij HVG Law. In de voorgaande jaren rondde hij drie bachelors af; hij combineerde de bachelor Economie met Rechten en Fiscaal Recht. Zijn leergierigheid begon echter al veel eerder. Jong geleerd, is oud gedaan. Dat blijkt uit ons gesprek met Tim, waarin we terugblikken op zijn studietijd en vooruitblikken op de toekomst.
Hoe kijk je terug op je vroegere schooljaren?
“Ik heb leren altijd leuk gevonden”, antwoordt Tim. “Als je voldoende uitdaging hebt, dan is leren sowieso leuk”, vult hij aan. Die uitdaging zocht hij op jonge leeftijd al op. “Ik ben naar de Leonardo-school gegaan in Dordrecht. Je blijft daar bij leeftijdsgenoten in de klas zitten, terwijl iedereen op zijn of haar eigen niveau werkt”, legt de advocaat uit. “Ik ben blij met het onderwijs dat daar gegeven is. Je blijft uitgedaagd worden en je hoeft niet, net nadat je weer vrienden hebt, door naar de volgende groep. Dat was heel fijn!”
Op zijn negende ging Tim naar de middelbare school. “Ik heb gewoon het normale curriculum doorlopen in de eerste, tweede en derde klas”, vertelt hij. “Daarna heb ik de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid gevolgd, samen met extra vakken. Uiteindelijk heb ik met vijf keuzevakken eindexamen gedaan en dat summa cum laude afgerond.”
Waarom koos je voor Economie en Rechtsgeleerdheid?
“Het was voor mij een heel uitdagend programma”, begint Tim. “En het programma was ook nog eens in de buurt. Ik heb wel bij andere universiteiten gekeken, maar de Erasmus Universiteit was voor mij the place to be door de vormgeving van het programma. Daarnaast staat Erasmus School of Economics heel hoog aangeschreven. De combinatie met Rechtsgeleerdheid komt daar nog eens bovenop.”
“Wat ik interessant vind is dat het recht de samenleving in zekere zin reguleert. Alleen is niet alles te vangen in het recht, maar toch proberen we dat met z’n allen”, legt Tim uit. Zijn echte passie ligt in het Ondernemingsrecht: “Die fascinatie om mensen daarbij [red. het ondernemingsrecht] te kunnen adviseren is heel leuk”. Tim vertelt dat vooral de colleges van Kid Schwarz – hoogleraar Ondernemingsrecht - een bron van inspiratie voor hem zijn geweest.
Waarom besloot je Fiscaal Recht erbij te gaan doen?
Volgens Tim was het professor Sigrid Hemels die dit zaadje tijdens het eerstejaarsvak Inleiding Fiscaal Recht voor het eerst bij hem plantte. “Er werd gezegd ‘als je het leuk vindt, schrijf je dan in voor de bachelor’. Ik denk dat de meeste dubbelstudenten zich wel in dit gebied kunnen vinden omdat het rechten met getallen combineert. Het leek mij interessant en er zitten heel veel raakvlakken in met Rechtsgeleerdheid. En als je het niets vindt, kan je het zo weer laten vallen”, legt hij uit.
“Dat was wel een voorwaarde voor mij … ik moet het wel naar mijn zin hebben”
Ook buiten zijn studies zat Tim niet stil. Zo heeft hij in zijn studententijd fanatiek gekorfbald. Daarnaast bleef hij bewust voldoende tijd inbouwen voor zijn vrienden en liep hij stage bij onder andere HVG Law. Hij werkte eveneens een tijdje als student-assistent bij Erasmus School of Economics: “Daar heb ik lesgegeven, wat ik heel erg leuk vond om te doen”. Tim stelde al die jaren een belangrijke voorwaarde voor zichzelf: “Ik wil drie studies doen als het kan. Maar niet als het enkel kan wanneer ik moet stoppen met sporten en mijn vrienden zien. Dat was wel een voorwaarde voor mij. Dan een studie minder, ik moet het wel naar mijn zin hebben”.
Daarna besloot je de rechtenkant op te gaan. Wanneer kwam dit punt voor jou?
Naar aanleiding van de colleges van Schwarz besloot Tim één van de partners van HVG Law aan te schrijven over de mogelijkheden van een stage, waarna hij terechtkwam op de afdeling Corporate M&A. “Wat ik heel leuk vind is dat je bij Corporate M&A echt op het snijvlak zit van alle drie mijn studies en interessegebieden. Je houdt je vooral bezig met het juridische, maar het is heel belangrijk om te begrijpen hoe het financieel-economisch en fiscaal zit bij transacties. Daarom heb ik ervoor gekozen om de M&A kant op te gaan. Het juridische fascineert mij gewoon enorm; hoe je mensen kan helpen om te kunnen ondernemen”.
Wanneer wist je dat je de jongst beëdigde advocaat ooit was?
“Er werd altijd veel tegen mij gezegd dat ik erg jong was”, begint Tim. “Sommigen vroegen zelfs of ik de jongste advocaat ooit was. Toen ben ik gaan zoeken en het viel me op dat veel jonge advocaten 21 jaar oud waren ten tijde van hun beëdiging. Op een gegeven moment heb ik de Orde van Advocaten gemaild. Deze bevestigden dat ik inderdaad de jongste zou zijn”, vertelt Tim lachend. “Maar uiteindelijk wil je gewoon de beste worden. De jongste en de beste. Dat zou helemaal mooi zijn!”
Heb je iets wat je wil bereiken in de toekomst?
Tim hecht vooral waarde aan de uitdaging en doorgroeimogelijkheden die hij uit zijn werk kan halen. Daarnaast hoopt hij zich te kunnen ontwikkelen op het gebied van juridische zaken en het onderhandelen dat hieraan te pas komt. Maar een comeback naar de universiteit sluit Tim zeker niet uit: “Ik zit er wel aan te denken om te promoveren. Eerst starten met werken en de beroepsopleiding, en als dat allemaal goed gaat dan zou ik het promoveren wel willen onderzoeken. En misschien in de toekomst zelfs wel een hoogleraarschap”.
Wat wil je huidige en toekomstige studenten meegeven?
“Geniet van je studietijd, kies voor je passie en wat je leuk vindt om te doen. Ga dat achterna”, benadrukt Tim.
Voor nu is de twintigjarige aan de slag bij HVG Law. “We hebben veel op de universiteit geleerd. Maar het is nu tijd om on the job nieuwe vaardigheden te leren die je niet op de universiteit hebt geleerd. Dit vind ik vooralsnog echt ontzettend leuk en boeiend.”