Jiska Engelbert benoemd op de Ien Dales Leerstoel (Universiteit Leiden)

Op 1 oktober 2024 is dr. Jiska Engelbert benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Ien Dales Leerstoel ‘Overheid als arbeidsorganisatie’. Haar focus ligt op leiderschap in digitale transities, digitale innovaties en transformatie van publieke dienstverlening, met speciale aandacht voor decentrale overheden. Deze invulling van de Ien Dales Leerstoel sluit uitstekend aan bij het lopende onderzoek dat binnen het Instituut Bestuurskunde al plaatsvindt. Zij is daarnaast werkzaam bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences.   

Als hoogleraar richt Jiska Engelbert zich op de ontwikkeling van een digitale ambtsethiek voor lokale ambtenaren. ‘Ik ben dankbaar dat ik een positie mag bekleden die, vrij letterlijk, gestoeld is op het kunnen en mogen verbinden van mensen, organisaties, disciplines en praktijken. Dat past bij mij. Vanuit die verbinding wil ik bijdragen aan een meer ‘a-technologische’ invulling van een digitale ambtsethiek. Want nog vaak begint en eindigt het nadenken over de ethische aspecten van digitalisering binnen gemeenten met het stellen van technische vragen aan de digitale technologie. Is de technologie veilig? Hoe werkt die eigenlijk? Wat gebeurt er met de data? 

Die vragen, en de antwoorden erop, zijn natuurlijk hartstikke belangrijk. Maar ze zijn niet altijd genoeg om écht ethisch en integer als lokale ambtenaar te kunnen werken. En ze garanderen lang niet altijd dat ambtenaren het algemene belang van álle inwoners in een gemeente in hun handelen en beslissingen centraal stellen. Daarom wil ik samen met direct belanghebbenden onderzoeken hoe maatschappelijke vragen over digitale technologie kunnen worden gesteld, en hoe die vragen een formeel onderdeel kunnen worden van alledaagse werkprocessen en organisatiestructuren in lokale overheden’.  

Wetenschappelijk directeur Bernard Steunenberg (Instituut Bestuurskunde) is zeer verheugd met invulling die Jiska Engelbert gaat geven aan deze leerstoel en kijkt uit naar een verdere en intensievere samenwerking met CAOP.  

Over Ien Dales leerstoel

Het A&O fonds Gemeenten en Stichting CAOP financieren deze leerstoel. De Ien Dales leerstoel is gevestigd aan de Universiteit Leiden, faculteit Governance and Global Affairs (Instituut Bestuurskunde), voor 0,2 fte. De leerstoel is ingesteld door Stichting CAOP en wordt ondersteund door de Stichting Bijzondere Leerstoelen. 

Stichting CAOP is blij met de instelling van deze leerstoel. De leeropdracht is ingebed in de Ien Dales Leerstoel van het CAOP, die zich traditioneel richt op integriteit en ethische vraagstukken binnen de overheid als arbeidsorganisatie. De leeropdracht richt zich nu op leiderschap in digitale transities en heeft betrekking op de overheid als toekomstbestendige arbeidsorganisatie in relatie tot digitalisering. Hiermee groeit de leerstoel mee met de ontwikkelingen binnen de publieke sector, die allerlei vraagstukken opleveren waarbij publiek leiderschap een rol kan en moet spelen. De thematiek sluit ook aan bij de andere leerstoelen die door Stichting CAOP worden ondersteund, en die zich richten op transities in de publieke sector, innovatie, kansengelijkheid en positieve gezondheid.  

Samen dragen Stichting CAOP en de leerstoelen bij aan de toekomst van werk, de toekomst van leren en de kwaliteit van het openbaar bestuur. 

A&O fonds Gemeenten is blij met de benoeming van Jiska Engelbert om op die manier in de praktijk verder vorm te kunnen geven aan het verbinden van mensen en organisaties bij (digitale) transformaties binnen de publieke dienstdienstverlening zoals gemeenten. 

Over Stichting CAOP 

Stichting CAOP zet zich in voor een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen en bijdragen. Een samenleving waarin je gezien wordt, kansen krijgt en waarin iedereen voordeel heeft van vooruitgang. Dat doet Stichting CAOP door als kenniscentrum te verkennen, te verbinden, te veranderen.  

Over A&O fonds Gemeenten 

A&O fonds Gemeenten helpt gemeenten bij de ontwikkeling en professionalisering als werkgever en bij de ontwikkeling en groei van medewerkers. Gemeenteambtenaren zijn bij uitstek de verschilmakers die voor positieve impact zorgen en daarmee de samenleving verder brengen. Het A&O fonds is er voor de verschilmakers. 

Over Jiska Engelbert

Prof.dr. Jiska Engelbert verkent en bevraagt de macht en politiek van de digitale of “slimme” stad. Dat doet ze onder andere vanuit haar rol als strategisch en (binnenkort) wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities en haar positie als één van de thema-leiders “Smart Cities & Communities” binnen Vital Cities & Citizens. Jiska is binnen de afdeling Public Administration & Sociology (DPAS) ook lead van het team “Public Issues & Imaginaries."   

Persbericht grotendeels overgenomen van CAOP

Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038 kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen