Janine Stubbe benoemd tot bijzonder hoogleraar Arts & Wellbeing aan ESHCC

Codarts Pearl project danser

Op vrijdag 13 december 2024 maakt het College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam bekend dat dr. Janine Stubbe is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC). Stubbe (bewegingswetenschapper en lector Arts & Well-being aan Codarts Rotterdam) bekleedt haar bijzondere leerstoel "Arts and Wellbeing met een focus op Arts for Wellbeing en Healthy Artists" aan de afdeling Arts and Culture. 

Hoe ben je in het vakgebied van bewegingswetenschappen terechtgekomen?

Mijn carrière begon eigenlijk met een grote teleurstelling: een schouderblessure dwong mij mijn professionele tennisdroom op te geven. Maar dat werd juist mijn drijfveer om Bewegingswetenschappen te gaan studeren en mij te richten op het voorkomen van gezondheidsklachten bij atleten. Bij TNO en later als lector Sportzorg aan de Hogeschool van Amsterdam, deed ik onderzoek naar blessurepreventie en overtraining bij sporters. Mijn interesse verbreedde zich toen ik lector Performing Arts Medicine werd bij Codarts in Rotterdam. Hier ontdekte ik hoe complex en fascinerend de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars is. Dit werk inspireerde mij om de link tussen kunst, gezondheid en welzijn verder te verkennen.

Waar richt je onderzoek zich momenteel op?

Als lector Arts & Well-being bij Codarts en hoogleraar Arts & Well-being aan de Erasmus Universiteit combineer ik fundamenteel en praktijkgericht onderzoek. Mijn werk richt zich op twee onderzoekslijnen. De ene is Arts for Well-being: hier kijk ik naar hoe de podiumkunsten, zoals dans, muziek, circus en dans- en muziektherapie, kunnen bijdragen aan het welzijn van verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld mensen met persoonlijkheidsstoornissen of neurodegeneratieve aandoeningen zoals Korsakov en Parkinson. Binnen de lijn Healthy Artist onderzoek ik hoe we de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van podiumkunstenaars kunnen verbeteren. Denk aan blessurepreventie, mentale veerkracht en het omgaan met podiumangst.

Mooi dat je onderzoek op meerdere gebieden impact heeft. Welk maatschappelijk belang toont het nog meer aan?

Kunst kan een krachtige rol spelen in het verbeteren van de volksgezondheid. Het kan emoties oproepen, verbinding creëren en ziekteprocessen ondersteunen. Rotterdam is daarbij een perfecte proeftuin: de diversiteit, de uitdagingen en de creativiteit van deze stad bieden eindeloze mogelijkheden. Met deze nieuwe leerstoel wil ik laten zien hoe kunst, wetenschap en het gezondheidsdomein elkaar versterken, en hoe deze combinatie een verschil kan maken voor zowel individuen als gemeenschappen. Daarmee wil ik onderstrepen hoe essentieel kunst is voor een gezonde en verbonden maatschappij.

Hoe ben je bij ESHCC terechtgekomen?

Codarts en de Erasmus Universiteit Rotterdam (en specifiek ESHCC) werken al langer samen. Bijvoorbeeld binnen het Rotterdam Arts and Sciences Lab (RASL) en projecten zoals Bauhaus op de Putselaan en Cultuur & Campus. Mijn aanstelling als hoogleraar voelt dan ook als een logische volgende stap om onze gezamenlijke impact te vergroten.

De samenwerking Codarts – Erasmus Universiteit Rotterdam is niet je enige. Hoe belangrijk zijn partnerships in je werk?

Sterke samenwerkingen met nationale en internationale partners vormen het fundament voor alle onderzoeksprojecten die ik met mijn team uitvoer. Van Feyenoord tot Europese dansgezelschappen en universiteiten zoals Zürich University of the Arts. Binnen mijn onderzoekslijn bij Codarts hebben we een gezondheidsmonitor voor podiumkunstenaars ontwikkeld. Deze tool wordt inmiddels door meer dan 3.000 podiumkunstenaars en 30 organisaties wereldwijd gebruikt. 

Codarts Pearl project dansers

Op internationaal niveau beschikt mijn team nu over de grootste gezondheidsdatabase voor podiumkunstenaars. Hiervoor hebben we diverse prijzen ontvangen, waaronder een RAAK-award, de Nederlandse Hogeronderwijspremie en de Deltapremie. Door domeinoverstijgend te werken heb ik samen met mijn team meer dan 5 miljoen euro aan onderzoekssubsidies weten te acquireren.

Op dit moment zijn we bezig om voor de Codarts Masteropleidingen Danstherapie en Muziektherapie langdurige samenwerkingen op te bouwen en te bestendigen met GGZ-instellingen, verpleeghuizen, buurtcentra en ziekenhuizen. Studenten van Codarts kunnen hier stage lopen, maar ik zie ook direct grote kansen voor EUR-studenten om hier onderzoeksstages uit te voeren.

Je hebt uiteindelijk voor onderzoek binnen de kunsten gekozen. Waar komt die passie vandaan?

Als bewegingswetenschapper ben ik altijd gefascineerd geweest door de controle die dansers en circusartiesten over hun lichaam hebben. Het is adembenemend wat zij kunnen. En muziek raakt mij diep door de manier waarop het direct emoties oproept. Wat mij drijft, is om deze uitzonderlijke talenten optimaal te ondersteunen, zodat zij hun passie duurzaam kunnen uitoefenen en wij als publiek van hun werk kunnen blijven genieten. Tegelijkertijd hoop ik te laten zien hoe kunst niet alleen inspireert, maar ook bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van onze samenleving. Kunst heeft de kracht om mensen te raken, dat inspireert me elke dag opnieuw!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen