Is het noodzakelijk voor het vertrouwen in eurolanden dat Cyprus meewerkt en binnen de EU blijft? Ook als dat betekent dat Cyprus daarvoor de banden met de Russen aanhaalt? Of heeft het eiland zo’n kleine economie dat Europa prima zonder dit land kan? En is het bovendien ook een signaal naar de andere probleemlanden toe? Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft zijn reactie bij het radioprogramma Stand.nl op Radio 1 (NCRV) op 20 maart 2013.
‘Ik denk wel dat het goed is voor de Eurozone is als Cyprus erbij blijft, het heeft toch te maken met het vertrouwen dat de EU problemen in de financiële sector kan oplossen’ aldus Ivo Arnold. Er zijn binnen de EU namelijk nog meer landen in financiële moeilijkheden, zoals Ierland, waar eventueel later ook nog bij<del cite="mailto:Ronald%20de%20Groot" datetime="2013-03-22T13:32"> </del>gesprongen moet worden. Het is daarom verstandig dat de EU laat zien in staat te zijn dit soort situaties aan te kunnen.
Als Cyprus niet snel met een alternatief plan komt, kan de ECB de financiering van de Cypriotische banken stilzetten, met ‘een bankencrisis en onrust in de EU als gevolg.’ Wanneer er vervolgens nog gespeculeerd wordt over een eventuele exit van Cyprus uit de eurozone, ‘dan introduceer je meer onzekerheid<ins cite="mailto:Ronald%20de%20Groot" datetime="2013-03-22T13:32">,</ins> wat in tijden van crisis verlamming en lagere groei van de economie kan veroorzaken’.
- Meer informatie
Klik hier voor het fragment bij Stand.nl op Radio 1