Investeren in kunst

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, is geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Kunst is in de afgelopen jaren een steeds belangrijker beleggingsobject geworden, maar is ontzettend lastig in waarde te meten. Op de fiscale kant van dit verhaal gaat Kavelaars in. 

Voor kunst geldt een belastingvrijstelling. In theorie moet een belegger in kunst dit wel aanmerken op zijn aanslagbiljet, maar in praktijk gebeurt dat niet vaak. Het is namelijk heel lastig te controleren of iemand kunst gebruikt voor het plezier of om ermee te beleggen. Voor de belastingdienst valt er dus bijna niet te zeggen of de kunst gerekend zou moeten worden tot box 3. De wetgever heeft op een gegeven moment een richtlijn willen opstellen door te zeggen, wanneer iets in huis tentoongesteld wordt dient het gezien te worden als plezier, wordt het ergens opgeslagen dient het gezien te worden als een belegging. Met alle verschillende soorten kunst die er bestaan wordt het echter wel een lastig systeem om dat zo te controleren. 

Er lijken twee uiteenlopende opties te zijn om een duidelijke belastingdruk te krijgen. Iedereen kan belasting betalen, of het een kunstliefhebber of een belegger is maakt dan niet uit. Of kunst moet volledig vrijgesteld worden, dit lijkt het meest op de situatie die er nu is. Kavelaars is hierin van mening dat iedereen dient te melden dat er kunst is. Vervolgens dient er geen onderscheid gemaakt te worden, maar kan er wellicht wel belast worden tegen een lager percentage. Dit zal echter nog niet het volledige probleem oplossen, de waarde berekenen van kunst is namelijk ook lastig. Deze regelingen zouden wel op Europees niveau ingevoerd moeten worden, wil het echt impactvol zijn. Anders is het vrij aantrekkelijk om kunst in andere landen te stallen. 

Professor
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

You listen to the full podcast from BNR Nieuwsradio, 13 March 2024, here

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen