Vivienne Sserumaga Mulema is een veelbelovende promovendus bij de afdeling Health Economics van ESHPM. Haar onderzoek richt zich op de toegang tot kankerbehandelingen in gebieden met beperkte middelen. Onlangs bracht ze tijd door bij het Uganda Research Cancer Institute (UCI) om de haalbaarheid van haar promotieonderzoeksvragen te valideren en te beoordelen. Binnenkort start ze bij RGHI als medewerker wetenschapscommunicatie.
Bij welk RGHI-instituut werk je?
"Ik ben promovendus aan Erasmus Universiteit Rotterdam bij de afdeling Health Economics van Erasmus School of Health Policy & Management. Ik word begeleid door prof.dr. Job van Exel, dr. Igna Bonfrer en dr. Judith Bom."
Waar richt je onderzoek zich op?
"Mijn onderzoek richt zich op de toegang tot kankerbehandeling in gebieden met beperkte middelen. Kanker is wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker overtreft dat van andere ziekten, waaronder hiv/aids, tuberculose en malaria, die voorheen het Afrikaanse continent teisterden. Over twintig jaar zal het aantal nieuwe gevallen met 50% zijn toegenomen. Toch blijven de kosten van kankerbehandeling onbetaalbaar hoog, waardoor patiënten geen toegang hebben tot behandeling of uit de zorg stappen.
Gezien deze trend is het absoluut noodzakelijk dat Afrika mechanismen gaat identificeren om de kosten te verlagen of schaarse middelen te maximaliseren. Ik ga onderzoeken hoe landen de betaalbaarheid verbeteren met als doel catastrofale uitgaven en financiële beperkingen voor patiënten en het zorgstelsel te verminderen."
Je hebt onlangs een onderzoeksbezoek gebracht aan het Uganda Cancer Institute. Kun je ons daar meer over vertellen?
"Het UCI is een nationaal openbaar ziekenhuis en een expertisecentrum voor oncologie in de regio Oost-Afrika. Het behandelt patiënten uit acht landen. Het geeft ook leiding aan de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van het Oegandese Nationale Kankerbestrijdingsplan.
Ik werd door het Uganda Cancer Institute (UCI) ontvangen om de haalbaarheid van mijn promotieonderzoeksvragen te valideren en te beoordelen. Samen met het instituut heb ik deze missie volbracht, inclusief het identificeren van aanvullende onderzoeksvragen.

Mijn belangrijkste conclusie was de aanzienlijke investering die de Oegandese overheid doet om de kankerproblematiek in de regio aan te pakken, meer dan honderd miljoen euro. Het belang van gedegen onderzoek is dan ook groot, niet alleen om de strategie van de overheid te ondersteunen, maar ook om de kennis te delen met andere lage-inkomenslanden. Bovendien heeft het instituut de opdracht om gespecialiseerd personeel op te leiden in kankerbestrijding voor de regio. Er zijn kritieke tekorten in bepaalde specialismen, waaronder gezondheidseconomie, en de UCI wil graag samenwerkingen aangaan op het gebied van onderzoek en opleiding om deze tekorten te dichten. Een deel van mijn bezoek was gewijd aan het ontwikkelen van een stappenplan voor een samenwerking met onze universiteit."
We zijn erg blij dat je het RGHI komt versterken in de rol van medewerker wetenschapscommunicatie. Wat vind je belangrijk in de communicatie over academisch werk op het gebied van mondiale gezondheid?
"Er zijn verschillende cruciale aspecten. Ten eerste is het belangrijk ervoor te zorgen dat de boodschap toegankelijk is voor beleidsmakers, overheidspartners en het publiek. Voordat ik bij EUR kwam, werkte ik met overheden aan de uitbreiding van programma's voor volksgezondheid en was academisch onderzoek van invloed op het vormgeven en sturen van onze initiatieven. De rol van de academische wereld kan dan ook niet genoeg worden benadrukt, aangezien ons werk bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit, betaalbaarheid en effectiviteit van de zorg die patiënten krijgen.
Ten tweede moet onderzoek bruikbare aanbevelingen bevatten die gebaseerd zijn op de bevindingen. Ministeries van Volksgezondheid, met name in gebieden met beperkte middelen, hebben een groot personeelstekort en beheren grote portefeuilles, waardoor ze weinig tijd hebben om onderzoeksresultaten te synthetiseren. De academische wereld kan een sleutelrol spelen om ervoor te zorgen dat onderzoeksinzichten het ontwerp en de implementatie van zorgstelsels en -beleid beïnvloeden die tastbare veranderingen teweegbrengen voor degenen die ze moeten dienen.
Ten derde is het van groot belang dat we als onderzoekers communiceren met het oog op gelijkheid. Of het nu gaat om het kennen van de verschillende culturele achtergronden waarin we opereren en het gebruiken van passende taal, het samenwerken met stakeholders die de beheerders van het onderzoek zijn om bevindingen te communiceren, of het waarborgen van eerlijke communicatiekanalen. Publiceren in open access tijdschriften vergemakkelijkt bijvoorbeeld de verspreiding van informatie naar mensen die mogelijk geen toegang hebben tot betaalde kanalen.
Wat moeten onderzoekers uit het Noorden weten over samenwerking met het Zuiden?
"Mijn tijd in Nederland heeft aanzienlijke culturele verschillen tussen Afrika en Europa in het algemeen aan het licht gebracht. Deze verschillen kunnen voortkomen uit maatschappelijke normen, beschikbaarheid van middelen of historische ervaringen en kunnen conflicten veroorzaken en effectieve betrokkenheid belemmeren. Uitwisselingsprogramma's vroeg in de carrière van studenten kunnen helpen deze culturele kloof te overbruggen en de basis leggen voor zinvolle en succesvolle onderzoekspartnerschappen later. Het is complex om te werken in een omgeving met weinig middelen; ethische beoordelingen duren langer dan verwacht, stroomuitval maakt het onmogelijk om te werken en personeelstekorten dragen bij aan late oplevering van werk, maar uiteindelijk zullen er mensen zijn die er profijt van hebben en is er ruimte voor een enorme impact op mensen, of het nu gaat om patiënten of zorgverleners. Het is complex, maar niet onoverkomelijk; neem contact op met verschillende netwerken, zoals het RGHI, voor begeleiding en ondersteuning."
Wat zijn uw belangrijkste ambities voor de toekomst?
"Na mijn promotietraject wil ik een afdeling Health Economics opzetten en laten groeien binnen de UCI. De UCI is een opleidingsinstituut voor bachelor-, master- en masterstudenten van de Mulago Hospital Medical School, evenals voor geneeskundestudenten uit andere landen. Vanwege de beperkte personele middelen zijn deze clinici vaak beleidsmakers. Het is essentieel om hen te voorzien van kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheidseconomie om strategische en kwalitatieve, maar toch kosteneffectieve interventies in de volksgezondheid te ontwerpen en te implementeren. Ten tweede, nu landen hun financiering voor kankerbestrijding opvoeren, is onderzoek dringend nodig om deze en toekomstige investeringen te sturen. Naast training hoop ik onderzoekssamenwerkingen op te zetten, zowel tussen zuid-zuiden als tussen noord-zuiden, om de evidence-based praktijk te versterken."
Heb je een paper/TED Talk/podcast die je leuk vindt en die je ons zou aanraden om te lezen of te beluisteren?
"Nou, ik ben een geschiedenisfanaat. Ik geloof dat teruggaan in de tijd ons helpt onze wereld te begrijpen en hoe die in het heden functioneert. Ik luister naar een paar geschiedenispodcasts, maar mijn favorieten zijn Empire en Dictators. Beide podcasts brengen de geschiedenis tot leven en verdiepen zich in de persoonlijkheden van leiders en de achtergronden van belangrijke wereldgebeurtenissen. Doordat ze diverse perspectieven presenteren, stellen deze podcasts me in staat verschillende culturen te begrijpen en te waarderen, wat de samenwerking bevordert. Ze zijn ook geweldige gespreksstarters!"
- Promovendus
- Meer informatie
Het Rotterdam Global Health Initiative (RGHI) is het academische netwerk voor onderzoek en onderwijs op het gebied van wereldwijde gezondheid aan Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Hun missie is om gezondheidsverschillen wereldwijd aan te pakken en te verminderen, bij te dragen aan betere levensomstandigheden en hoogwaardige, rechtvaardige gezondheidszorg wereldwijd te bevorderen.
- Gerelateerde content