De overheid grijpt in om de economie te redden, maar de top van het bedrijfsleven hoeft nog niks in te leveren. Volgens de bestuurders van de grote bedrijven zoals KLM is dit nog niet nodig. Dit terwijl in Amerika en Groot-Brittannië de top van het bedrijfsleven al aardig wat opofferingen heeft moeten maken.
Samen in de boot
Volgens Robert Dur, hoogleraar economie aan Erasmus School of Economics, is de Amerikaanse top zijn werknemers aan het voorbereiden voor de ingrijpende maatregelen die nog moeten komen. ‘Wij zitten samen in de boot, is hun boodschap aan het personeel. De pijnlijke maatregelen treffen ons samen. Mij ook. Men verwacht in Nederland ook wel een soortgelijke neergang, maar toch ook een snel herstel, zodat ontslagen zullen meevallen’, zegt Dur.
Overheidssteun
In Nederland dempt de overheid de eerste schokken veel meer dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hierdoor voelen werknemers en managers in de topbedrijven de crisis nog niet in hun portemonnee. In Amerika hebben de laatste weken al meer dan tien miljoen werknemers een werkloosheidsuitkering moeten aanvragen.
Bonussen
De Vereniging Effectenbezitters (VEB) vroeg Nederlandse beursgenoteerde bedrijven om in crisistijd geen bonussen uit te keren aan hun bestuurders. Volgens de VEB is iedereen onzeker over hun baan en als bedrijf hoor je daar rekening mee te houden. Dur snapt deze oproep. ‘De VEB is altijd kritisch op bovenmatige beloningen. Maar doordat de meeste bedrijven hun doelstellingen niet zullen halen, zullen de bonussen sowieso nul of iets daarboven zijn.’
- Meer informatie
Het volledige artikel uit het NRC van 4 april 2020, kan hierboven gedownload worden.