Indrukwekkend debat met kindervredesprijswinnaars en Desmond Tutu

Indrukwekkend debat met kindervredesprijswinnaars en Desmond

Ter viering van het tienjarig bestaan van de Internationale Kindervredesprijs (IKVP) organiseerden de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam en Erasmus School of Economics op maandag 17 november 2014 een bijzonder debat in de Aula van Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Circa 600 aanwezigen, waaronder vele studenten en scholieren uit het Rotterdamse voortgezet onderwijs gingen in gesprek met winnaars van de Internationale Kindervredesprijs te weten Thandiwe Chama, Om Prakash Gurjar, Baruani Ndume, Francia Simon, Chaeli en Kesz Valdez. Eregast was emeritus aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984. De middag werd spectaculair geopend met een mooi dansoptreden van leerlingen van de theaterschool Hofplein Rotterdam.

 

Vervolgens sprak wethouder Hugo de Jonge (portefeuille Onderwijs, Jeugd en Zorg) de aanwezigen toe. Hij uitte zijn waardering over de maatschappelijke betrokkenheid van de studenten van de EFR (Economische Faculteitsvereniging Rotterdam) in het organiseren van dit debat. Ook Marc Dullaert, Kinderombudsman, directeur van de KidsRights Foundation en geestelijk vader van de Internationale Kindervredesprijs nam het woord. 

 

De Kindervredesprijswinnaars vertelden ieder op welke bijzondere manier zij zich inzetten voor de rechten van het kind. Het debat werd professioneel geleid door prof.dr. Jan Peter Balkenende en alumnus Arne Gast. 

 

Tijdens het debat konden studenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs vragen stellen aan de kindervredesprijswinnaars en Desmond Tutu. Tutu sprak naar aanleiding van de vraag hoe jongeren geïnspireerd kunnen blijven naarmate ze ouder worden en teleurstellingen ondervinden, de volgende woorden: ‘Deze jongeren zijn geïnspireerd om te proberen van de wereld een betere plek te maken, en zij laten zien dat dat kan! Maar daar hebben ze jullie hulp voor nodig. Dit is de enige plek die we hebben, als we het hier verpesten dan kunnen we het schudden.’

Naast Tutu, lieten de kindervredesprijswinnaars ook een overweldigende indruk achter.  
‘Het was enorm indrukwekkend om zulke inspirerende jongeren te horen spreken. Ze hebben al zoveel meegemaakt in hun leven, en met hun passie en inzet zijn ze een voorbeeld  voor alle studenten in deze maatschappij’, sprak een van de studenten van Erasmus School of Economics na afloop van het debat. 

Amerikaanse Neha Gupta tiende Internationale Kindervredesprijswinnar

De Internationale Kindervredesprijs 2014 is gewonnen door Neha Gupta (18). De prijs werd een dag later, op dinsdag 18 november jl., uitgereikt door Desmond Tutu in de Ridderzaal, in het bijzijn van eregasten als Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Nobel Vredesprijswinnaar2014 Kailash Satyarthi en de Kindervredesprijswinnaars van eerdere jaren.

Winnares Neha Gupta woont in regio Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. KidsRights ontving 46 nominaties uit 25 verschillende landen. Uit deze groep koos het Expert Comité Neha als winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2014.

 

Een meisje met een missie

Tijdens het jaarlijkse bezoek aan een weeshuis in India realiseerde Neha zich dat de kinderen daar niet dezelfde rechten hadden als zij. Om deze kwetsbare kinderen te helpen richtte zij op 9-jarige leeftijd haar eigen stichting op: Empower Orphans. Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt, groeide uit tot een professionele organisatie die inmiddels meer dan 1,3 miljoen dollar heeft opgehaald en ruim 25.000 kwetsbare kinderen heeft geholpen. Neha maakt zich hard voor toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Ze zet zich niet alleen in voor kinderen in India, maar ook in haar eigen regio Philadelphia (VS) waar veel kinderen leven onder de armoedegrens. Neha bewijst dat kinderen de wereld in beweging kunnen brengen ten behoeve van andere kinderen: “Laten we medeleven omzetten in actie om écht een verschil te maken in iemand zijn leven.”

 

Bijzondere samenwerking tussen stichting KidsRights en Erasmus School of Economics

In november 2013 introduceerde Stichting KidsRights de KidsRights Index die op wetenschappelijke wijze de status van kinderrechtenimplementatie wereldwijd in kaart brengt. Voor de totstandkoming van de KidsRights Index werden Erasmus School of Economics en het International Institute of Social Studies van Erasmus Universiteit Rotterdam benaderd. De partners hebben voor de ontwikkeling gebruikgemaakt van bestaande data: kwantitatieve gegevens die UNICEF jaarlijks publiceert in de State of the World’s Children en kwalitatieve data uit de Concluding Observations die het VN Comité voor de Rechten van het Kind publiceert voor elk land dat het VN-Kinderrechtenverdrag in 1989 heeft ondertekend. De KidsRights Index is een wereldwijd meetinstrument dat de nadruk legt op de naleving van de rechten van het kind.

 

Meer informatie

Media-aandacht

Het televisieprogramma EenVandaag, de dagelijkse actualiteitenrubriek van AVROTROS op NPO 1, besteedde op 18 november 2014 aandacht aan het debat dat op campus Woudestein plaatsvond. Ook interviewde zij winnares Neha Gupta. Zie hier de link naar deze uitzending.

Bekijk hier de hoogtepunten van de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs in de Ridderzaal d.d. 18 november 2014.

Voor meer informatie: Ronald de Groot, Communication Officer van Erasmus School of Economics rdegroot@ese.eur.nl, 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen