Huizen verplaatsen van box 1 naar box 3: wat zijn de gevolgen?

De huizenmarkt is oververhit: dit heeft als gevolg dat de prijzen explosief zijn gestegen en dat velen overbieden in de hoop iets te bemachtigen. Als we De Nederlandsche Bank mogen geloven, ligt een deel van de oplossing bij het verplaatsen van het huis van box 1 naar box 3. Wat betekent dit en wat zijn de gevolgen? In een artikel van Elsevier Weekblad geeft Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën en economisch beleid  aan Erasmus School of Economics, zijn uitleg. 

Huidige situatie

Op dit moment is ieders huis ondergebracht in box 1: dit betekent effectief dat belastingen op deze vorm van vermogen zeer laag zijn. Om deze reden is het heel aantrekkelijk om in een huis te investeren. Dit resulteert in een oververhitte huizenmarkt, omdat reguleringen en wetten ertoe leiden dat er een hoge vraag naar huizen is in verhouding tot de aanbod ervan. De Nederlandsche Bank wil dit probleem (deels) het hoofd bieden door de voordelen die huizenbezitters via het belastingsysteem ontvangen, te verminderen. 

Gedrag beïnvloeden?

Hoogleraar Jacobs: 'Voor een goed systeem van belasting heffen, kun je niet een van de belangrijkste vermogensbestanddelen eruit halen. Als econoom vind ik dat de overheid het spaar- en beleggingsgedrag zo weinig mogelijk moet sturen. Daarom kun je beter al het vermogen tegen een gematigd tarief belasten, dan een deel van het vermogen subsidiëren en de rest hoger belasten'. In de huidige situatie is het uitgangspunt van het systeem correct. Iemands huis wordt gezien als inkomen in natura, waarbij de kosten die gemaakt worden om dit inkomen te genieten deels aftrekbaar zijn. 

Een meer geraffineerde wijze om huizen te belasten

Jacobs zegt dat er een betere, meer geraffineerde wijze is om het belastingsysteem in te richten. Als huizen in box 1 blijven in de komende jaren en de belastingtarieven veranderd worden, dan is er geen situatie waarin de verandering in het belastingsysteem zulke rigoureuze gevolgen zal hebben. Als het forfaitaire rendement langzaamaan wordt verhoogd, zal de belastingdruk uiteindelijk gelijk zijn aan die van box 3. 'Als je het forfait geleidelijk laat oplopen, dan kan het huis op een gegeven moment zonder grote economische consequenties naar box 3'.

Professor
Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën en economisch beleid
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van Elsevier Weekblad, 25 oktober 2021, hier lezen. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen