Wat is de invloed van toeristen op de kwaliteit van stedelijk leven? Wat denken de bewoners, kunnen ze nog huizen vinden? Of is de stad een pretpark geworden? Dit zijn enkele van de vragen waar VCC-onderzoeker Shirley Nieuwland zich in haar onderzoek mee bezighoudt. Ook verdiept ze zich in de verschillende strategieën die steden inzetten om duurzaam toerisme te stimuleren.
Welke onderzoeksmethoden gebruik je?
Ik doe kwalitatief onderzoek: ik neem interviews af en doe content analyses. Tijdens mijn onderzoek in Rotterdam interviewde ik verschillende creatieve ondernemers. In Valencia waren de respondenten meer divers: ik sprak allerlei stakeholders op het gebied van toerisme in de stad zoals beleidsmakers, bewonersgroepen en ondernemers. In het Spaans, dus dat was soms een uitdaging.
Hoe interdisciplinair is jouw onderzoek?
Ik heb de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen afgerond en een master in Stadsgeografie aan Radboud Universiteit. Beide disciplines komen terug in mijn proefschrift. Ook heb ik contact met wetenschappers van andere universiteiten met veel kennis over toerisme, omdat we daar op de EUR niet erg in zijn gespecialiseerd. Als je drie disciplines bij elkaar probeert te brengen, dan wordt het al snel een heel lang en uitgebreid verhaal. Dat vind ik wel lastig. Maar wat voor mij werkt is om gewoon maar te beginnen, goed na te denken over wat het meest relevant is en vervolgens flink te schrappen.
Op welke manier heeft jouw onderzoek impact op de samenleving?
Als onderdeel van mijn masterscriptie deed ik een vergelijkend onderzoek naar de problemen rondom AirBnb en het beleid dat daarop wordt gevoerd in 11 verschillende steden in Europa en de Verenigde Staten. Afgelopen november ben ik in Bern in Zwitserland uitgenodigd voor een kleine bijeenkomst van advocaten en beleidsmakers die meer wilden weten over hoe ze AirBnb kunnen reguleren. Daar heb ik mijn paper toegelicht en hen geadviseerd wat ze het beste kunnen doen.
En in het eerste jaar van mijn PhD ben ik de website ParadiseFound gestart. Daar deel ik voor een breed publiek blogs en onderzoeksresultaten over duurzaam toerisme. Wat kan jij als reiziger doen om ervoor te zorgen dat een gevonden paradijs niet verandert in een verloren paradijs? En wat kan jij als beleidsmaker doen om massatoerisme te voorkomen?
Pas heeft Erasmus Magazine me ook geïnterviewd over mijn website.
Ik ben gevraagd om een interview te geven voor een van de afleveringen van de Podcast Uit de Ivoren Toren, waarin ik vertel over mijn onderzoek en mijn blogs. Centre for sustainability (Leiden Delf EUR samenwerking) maakt deze podcast, waar ze wetenschappers in de samenleving zetten rondom het thema duurzaamheid.
Ook heb ik samen met een onderzoeker van de Universiteit Utrecht en met iemand van Rotterdam Partners een hoofdstuk geschreven voor een boek voor studenten over het proces naar het aankomende toerisme beleid in Rotterdam. Het studieboek komt rond januari uit.
Op welke manier wil je in de toekomst graag impact maken?
Verder wil ik graag mijn toekomstige resultaten in een verkorte en praktische vorm delen voor een breed publiek op een website als Vers Beton. En ik wil via mijn website meer mensen inspireren tot duurzaam toerisme, zowel mensen die zelf op reis gaan, als beleidsmakers. In de toekomst wil ik mogelijk ook impact maken door het aannemen van consultancy opdrachten.
Vital Cities and Citizens
Met het Erasmus Initiative Vital Cities and Citizens wil de Erasmus Universiteit bijdragen aan de kwaliteit van leven in stedelijke gebieden. In vitale steden kunnen de inwoners hun levensdoelen bereiken door educatie, zinvol werk en deelname aan het publieke leven. De vitale stad is een platform voor creativiteit en diversiteit, een veilige ontmoetingsplaats voor verschillende sociale groepen. De betrokken onderzoekers focussen zich op een van de volgende subthema’s:
• Inclusieve Steden en Diversiteit
• Duurzame en Rechtvaardige Steden
• Slimme Steden en Gemeenschappen
• Veerkrachtige Steden en Stedelingen
VCC is een samenwerking tussen Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en International Institute of Social Studies (ISS).
- Promovendus