Hoe kunst en AI onze levens en onze gezondheid kunnen beïnvloeden

Vidhi Chaudhri, Rania Bamhaoudi, Cynthia Liem, Mohammed Sadiki and Tineke Abma at International Women's Day 2025

Op 20 februari organiseerde IDEA Center een evenement in het kader van Internationale Vrouwendag: ‘De invloed van kunst en AI op ons leven en op onze gezondheid’. De theaterzaal van Paviljoen zat vol met studenten en medewerkers. Er waren inzichten en opmerkingen die je aan het denken zetten. Er was kunst. Er was muziek. Er waren betekenisvolle gesprekken over AI, kunst en gezondheid. En er was tijd voor informele gesprekken voor en na de sessies op het podium.

In haar openingstoespraak benadrukte Chief Diversity Officer prof. dr. Jane Murray Cramm wat IDEA Center doet om een rechtvaardige academische omgeving te creëren. "De afgelopen jaren hebben we er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat meer vrouwen hoogleraar worden. We zitten nu op 28,9% vrouwelijke hoogleraren en daar blijven we aan werken."

Rector Magnificus van de EUR, prof. dr. Jantine Schuit, opende met een citaat van kunstenaar Marina Abramović: "Experimenteren betekent naar een gebied gaan waar je nog nooit bent geweest, waar mislukking heel goed mogelijk is. Hoe kun je weten of je zult slagen? De moed hebben om het onbekende onder ogen te zien is zo belangrijk".

Prof. Jantine Schuit: "Voor mij vat dit citaat zoveel belangrijke aspecten samen. Aspecten die heel erg aansluiten bij het thema van vandaag. En met de wereld van vandaag. Zowel in de kunst als in de wetenschap is het van het grootste belang om te experimenteren. Om paden en gebieden te kiezen waar je nog nooit bent geweest. Niet te weten of je zult slagen. Maar zonder te falen zullen we nooit nieuwe inzichten vinden."

Keynote speeches door prof. dr. Tineke Abma en dr. Cynthia Liem

Prof. dr. Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Kunst en Gezondheid bij ESHPM, sprak over de positieve invloed van kunst op onze gezondheid. “Kunst heeft de kracht om trauma te overwinnen”. Dr. Cynthia Liem deelde haar persoonlijke verhaal over hoe zij, als professioneel opgeleid klassiek pianist, de stap maakte richting verantwoordelijke en betrouwbare AI. “Het is de menselijke interactie met kunst, zoals muziek, die het verschil maakt”.

Panel

Na de keynote speeches vond er een levendig panelgesprek plaats over gezondheid, AI en kunst. Tineke Abma en Cynthia werden vergezeld door studenten Rania Bamhaoudi en Mohammed Sadiki. Het panel werd gemodereerd door de host van de dag, Vidhi Chaudhri. “Kunst maakt deel uit van de menselijke conditie”, benadrukten Mohammed en Tineke. 

"We moeten niet bang zijn om niet zo perfect te zijn als AI wil dat we zijn. We moeten ons ware zelf kunnen zijn en we hebben onhandigheid nodig", deelde Rania. "De maatschappij zet ons onder druk om gepolijst te zijn. Als maatschappij zijn we momenteel zo gefocust op efficiëntie en optimalisatie. We gaan voorbij aan de schoonheid en de essentie van worstelen."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen