Hoe ga je om met WhatsApp op de werkvloer?

Alexander Santos Lima

Na e-mail en de telefoon is WhatsApp het populairste communicatiemiddel op de werkvloer. Hoe ga je daarmee om als werknemer? Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Arnold Bakker geeft commentaar in het FD.

“Als je je smartphone gebruikt voor werkdoelen, ligt het gevaar op de loer dat je werk gaat interfereren met je privéleven”, zegt hij. Dat geldt zeker voor een app die je ook privé gebruikt. Al vindt niet iedereen dat erg. “Sommige werknemers willen werk en privé gescheiden houden, andere vinden het geen probleem om buiten werktijd een berichtje te beantwoorden.” Gedragsregels over zakelijk appen zijn er niet altijd, en dat roept vragen op. Mag je 's avonds een collega of klant appen? Kun je met goed fatsoen uit een zakelijke groepsapp stappen? En moet je een bericht meteen beantwoorden?

Direct reageren hoeft niet

Dat laatste hoeft zeker niet, zegt Bakker. De communicatie op WhatsApp verloopt asynchroon, legt hij uit: niet direct en niet gelijktijdig. “Veel mensen voelen zich bijna verplicht om te reageren, doordat we WhatsApp continu gebruiken. En als een collega iets vraagt, wil je natuurlijk snel helpen. Zeker als je die collega aardig vindt, of als jullie in het werk afhankelijk van elkaar zijn. Maar je kunt reageren op een moment dat het jou uitkomt.”

Ook raadt hij aan om buiten werktijd niet naar apps van het werk te kijken, ook al gaan ze niet over werk-gerelateerde zaken. Lees het gehele artikel op FD.nl.

Professor
Gerelateerde content
De overheid kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de werkomstandigheden en het welzijn van platformwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus
Prof. dr. Arnold Bakker doet onderzoek naar burn-out en bevlogenheid. Wat maakt dat iemand met plezier werkt?
Prof. dr. Arnold Bakker.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen