'Het was vrijheid versus gezondheid'

'De samenleving is ten dode opgeschreven als mensen alleen aan zichzelf denken. Daarom is het toch goed om vreedzaam de straat op te gaan', meent Henri Beunders, emeritus-hoogleraar publieke opinie.

"Rellend Amerika en de vreedzame Damdemonstratie bewijzen dat er nog iets belangrijker is dan gezondheid, veiligheid en werk", aldus Beunders. "Dat is zelfrespect en compassie. De mens in opstand wil niet zozeer iets krijgen, maar wil dat enige wat-ie nog bezit, zelfrespect, niet óók nog verliezen."

Volgens Beunders is de tegenstelling tussen vrijheid om te protesteren en het beschermen van de volksgezondheid slechts een paradox. "Als twee crises elkaar kruisen vreet de grootste crisis zich door de kleinere heen. Het was vrijheid versus gezondheid, en iedereen was bang en een gehoorzame 'hokjesmens' geworden." Toch hebben de twee crises meer met elkaar te maken dan je zou vermoeden, zo stelt hij. "De coronacrisis gaat vooral om lucht om te ademen. Daarom is de verstikkingsdood van George Floyd ultiem symbolisch."

De demonstratie op de Dam kan daarom ook gezien worden als een sprankje hoop: "Het toont dat wij ons, gelukkig, nog één wanen met het slinkende deel van de wereld waar de democratische rechtsstaat heerst, met het welzijn van het individu als kern. In een dictatuur durft niemand te demonstreren. Dat gebeurt alleen als er vrijheid is," aldus Beunders.

Professor
em. prof. dr. Henri Beunders
Meer informatie

Lees het volledige opiniestuk op de website van het NRC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen