Is het optimisme omtrent de economie na de pandemie wel gerechtvaardigd?

In een radio-uitzending van het Economenpanel van BNR Nieuwsradio bespreken Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, en Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam, het heersende optimisme bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aangaande het herstel van de economie na afloop van de pandemie. 

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is optimistisch over het potentieel van de Nederlandse economie om zich na afloop van de pandemie te herstellen. Desalniettemin lijkt hij zich zorgen te maken over de risico's die al te optimistische ramingen met zich meebrengen. In het bijzonder de huizenmarkt is een bron van zorg. Een van de grootste problemen doet zich voor bij de hypotheekrenteaftrek, aangezien bedrijven en banken deze regel ook kunnen exploiteren. Het gevolg hiervan is dat deze partijen voornamelijk geïnteresseerd zijn in het financieren van hun activiteiten door een hoge schuld aan te gaan. 

Huizenmarkt

Er is sprake van een grote krapte op de huizenmarkt; De Vries stelt dat jonge mensen veel te veel moeten betalen om een huis te komen, ook omdat iedereen exorbitante prijzen moet bieden om de concurrentie voor te zijn. De manier om dat te financieren is door een lening aan te gaan, waardoor ze geld verschuldigd zijn aan kolossale bedrijven. Bovendien leidt dit tot een overdracht van geld van de jonge naar de oude generatie. Het antwoord op de retorische vraag van De Vries mag duidelijk zijn: is dit daadwerkelijk wat we als samenleving willen? De meest voor de hand liggende maatregel om deze situatie te beëindigen, is door de regeling van de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Deze vrijdag, 11 juni, zal Klaas Knot een lezing geven op de Erasmus Universiteit kort nadat hij samen met andere beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) een beslissing heeft gemaakt over deze delicate kwestie. De Vries benadrukt dat het van groot belang is om meer huizen te bouwen om de enorme druk op de huizenmarkt wat te verlichten. 

Alternatieve oplossing

Een van de alternatieve oplossingen is om Nederlandse huishoudens toe te staan een deel van hun pensioenopbouw te gebruiken als onderpand om een huis te kopen. In de huidige situatie is dit vooralsnog verboden. Baarsma is het volledig eens met De Vries, waarbij zij aangeeft dat dit inderdaad een zeer adequate wijze is om het huidige probleem van de huizenmarkt aan te pakken. Echter, Nederland heeft nog een lange weg te gaan; op de lijst van de OESO blijkt Nederland vanwege het beleid dat gevoerd wordt de meeste private schuld te hebben. Dit vermogen zit vast in de pensioenen. Met de meest recente publicatie van de KidsRights Index blijkt dat Nederland ernstig tekortschiet in het geven van aandacht en het bedenken van oplossingen om aan de behoeften van kinderen tijdens de pandemie te voldoen. In conclusie: de economische voorspellingen houden ons een mooie toekomst voor, maar er zijn nog steeds legio obstakels om te passeren voordat we weer terug zijn bij normaal. 

Professor
Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie
Meer informatie

You kunt de volledige radio-uitzending van BNR Nieuwsradio, 7 juni 2021, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen