Het Europese herstelfonds

Casper de Vries, emeritus hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, maakte deel uit van het economenpanel van BNR Nieuwsradio. Hier sprak hij over de nieuwe baas bij de afdeling bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB) en haar beleid en het Europese herstelfonds.

Bij de ECB is een nieuwe baas bij de afdeling bankentoezicht. Volgens haar moeten banken de stoelriemen aantrekken, want er komt nog veel actie aan. De Vries denkt dat dat komt door de rente die hoog is en nog moet doorwerken in de economie. Dit zal als eerste waarschijnlijk te zien zijn in het vastgoed. In Amerika is dit effect al zichtbaar, maar in Europa moet deze beweging nog komen. De ECB gaat waarschijnlijk streng handelen, iets wat de banken minder leuk vinden. In Europa is het manko dat er geen private markten zijn die ook financiering verzorgen, waardoor we te afhankelijk zijn van banken. 

Daarnaast heeft de president van de Nederlandse Bank laatst een rapport uitgebracht. Hierover geeft de Vries aan dat de ECB, in crisissituaties, spijt gaat krijgen van hun grootschalige aankopen. Dat is volgens hem niet het instrument om op zo een grote schaal voor zo lang vol te houden. De positieve effecten zijn daarnaast niet goed aanwijsbaar, maar de negatieve effecten zijn wel verstorend. 

Met de nieuwe formatie dient een nieuwe rijksbegroting opgesteld te worden. Volgens de Vries is het de vraag of je gaat investeren of cadeautjes gaat uitdelen. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met het Stabiliteits- en groeipact (SGP). Momenteel houden landen zich daar slecht aan, mede doordat er geen hoogste autoriteit is. Conditionaliteit is volgens de Vries dan de volgende stap. Soepel zijn kan dan eventueel bij innovatieve investeringen, maar over het algemeen moet er een harde lijn getrokken worden. Op die manier moeten landen leren zich aan de afspraken te houden. 

Professor
Casper de Vries, emeritus hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de volledige aflevering van BNR nieuwsradio, 18 maart 2024, hier luisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen